Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Népszerű, de túl ˝csendes˝ a német államfő

Népszerű, de túl "csendes" a német államfő az ország lakossága szerint.
Egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés alapján az állampolgárok azt várják a kereken egy éve hivatalban lévő Christian Wulff államfőtől, hogy többet hallassa a szavát fontos társadalompolitikai kérdésekben. A megkérdezettek hiányolták, hogy az 52 éves elnök mindeddig nem foglalt állást az euró megmentésével, az atomerőművekről való lemondással, vagy éppen a kötelező katonai szolgálat megszüntetésével - azaz a lakosságot leginkább foglalkoztató - kérdésekkel kapcsolatosan.

A német alaptörvény szerint az államfő mindenekelőtt reprezentatív feladatokat lát el, a politikai hatalom a mindenkori kancellár kezében összpontosul. Ennek ellenére Wulff elődei között voltak politikailag aktívabbak és hozzá hasonlóan "csendesek" is, a közvetlen előd, Horst Köhler például az előbbi "szókimondók" közé tartozott. Az Emnid közvélemény-kutató intézet által végzett felmérésből ugyanakkor az tűnt ki: az emberek nem bánnák, ha a jelenlegi elnök jobban beavatkozna a politikába és határozottabb arcélt mutatna. Amúgy Christian Wulff népszerű, a lakosság 80 százaléka rokonszenvesnek találja a volt alsó-szászországi konzervatív miniszterelnököt. Wulff mellett különösen kedvelik feltűnően szép, 37 éves feleségét, Bettina Wulffot, aki máris beírta nevét a különleges Guiness-rekordok könyvébe.

Õ ugyanis a legfiatalabb First Lady az eddigi német elnökfeleségek sorában, és ő az első, aki - jobb felső karján - egyáltalán nem titkolt tetoválással rendelkezik. A megkérdezettek szerint az államfő és felesége jól reprezentálja Németországot külföldön. Belpolitikai téren ugyanakkor "nagyobb hangerőre" lenne szükség - vélekedtek a válaszadók, és hasonló elvárást fogalmaztak meg az egyéves évforduló kapcsán a legtekintélyesebb német lapok is. Egy korábbi kijelentésével azonban az elnök mindenesetre vihart kavart. Egy beszédében ugyanis az országban élő muzulmánok helyzetére utalva azt hangsúlyozta, hogy "az iszlám Németországhoz tartozik". A felmérés szerint a lakosság többsége nem helyeselte ezt, a politikai pártok vezetői azonban Wulffnak adtak igazat.

Olvasóink írták

  • 1. Yoav-Ben-Meir 2011. június 19. 15:26
    „-haaaat ugye az biztos,hogy Frau Merkel nem egy pletykafeszek..............!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görögország - Bizalmi szavazást kért a parlamentben Papandreu

Bizalmi szavazást kért az új görög kabinet támogatásához vasárnap az athéni parlamentben Jeórjiosz… Tovább olvasom