Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Népszavazást tartottak Donyeck vidékén az Ukrajnától való elszakadásról

Népszavazást rendeztek vasárnap a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok Donyeck és Luhanszk megyékben azok önállóságáról. Eközben az ukrán biztonsági erők folytatták terrorellenes hadműveletüket a térségben.

A referendum hivatalosan este nyolc óráig tart, de  nem kizárt hogy meghosszabbítják a szavazóhelyiségek nyitvatartását. Eredményt legkorábban  hétfőre ígérnek a szakadárok.

Bár a nyugati média függetlenségi népszavazásként számol be a kelet-ukrajnai referendumokról, ukrán és nyugati megfigyelők egyaránt felhívják a figyelmet: nem egyértelmű a Moszkva-barát szakadárok kérdésfeltevése. A szavazólapokon ugyanis az a kérdés áll, hogy "Támogatja-e Ön a donyecki (illetve luhanszki) népköztársaság állami önállóságát?", azaz nem a függetlenség szót használják. A szavazólapokon nem szerepel a megye az Oroszországhoz való csatlakozásának kérdése sem.

Szakadár vezetők különbözőképpen nyilatkoztak a megyék sorsáról a népszavazást követően. Roman Ljahin, a donyecki szakadárok választási bizottságának elnöke azt mondta, az "igenek" győzelme a népszavazáson nem dönti el azt, hogy a megye Ukrajna része marad, Oroszországé lesz, vagy független. Állítása szerint ez csupán erkölcsi jogot ad a "népköztársaság" képviselőinek kifejezni, hogy a régióban lakók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, továbbá legitimálja intézményüket a nemzetközi közösség előtt.

Borisz Litvinov, a donyecki népköztársaság társelnöke azt közölte, hogy a donyecki népszavazás után annak szervezői megkezdik a "civilizált elválást" Kijevtől. Denisz Pusilin a "donyecki népköztársaság" másik társelnöke viszont egyenesen leszögezte, hogy mihamarabb saját állami szerveket és hadsereget hoznak létre és megszállónak fognak tekinteni minden ukrán fegyveres erőt.

Kijevben viszont a népszavazást törvénytelennek nevezték, és előre jelezték, hogy eredményét nem fogják elfogadni. Szerhij Pasinszkij, az elnöki hivatal ideiglenes elnöke Oroszországot vádolta a kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai szakadárok közötti párbeszéd meghiúsításával.

A Donyeck és Luhanszk megyében folyó népszavazással kapcsolatosan Pasinszkij megismételte a korábban hangoztatott kormányzati álláspontot, miszerint hivatalosan semmiféle referendum nem zajlik Ukrajnában.

Népszavazás Donyeck vidékén - az MTI felvételei.
Az ukrán külügyminisztérium közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Kelet-Ukrajnában zajló szeparatista népszavazásoknak semmiféle jogi következményük nincs az ország területi egységére nézve. A referendumokat a tárca törvénytelennek, a Kreml által kezdeményezettnek, szervezettnek és finanszírozottnak nevezte.

"Ennek a komédiának a kezdeményezői tudatosan sértik meg Ukrajna alkotmányát és törvényeit" - szögezte le a külügyminisztérium, hozzátéve, hogy "a referendumok és provokációk mögött képzett, modern orosz fegyverekkel felszerelt terrorista bűnszervezetek állnak".
Petro Porosenko, a legesélyesebb ukrán elnökjelölt kijelentette, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elfogadni a referendumok eredményét. A népszavazásokat "szégyennek és bűncselekménynek" nevezte. A mögötte álló Ütés (UDAR) párt elnöke, Vitalij Klicsko szavai szerint "a Donyec-medencei népszavazások komédiák, rosszabbak, mint a krími referendum volt". Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) jelenlegi kormánypárt elnökjelöltje pedig a népszavazások leállítására szólított fel.
Közben "végső szakaszába" érkezett a terrorellenes művelet a Donyeck megye északi részén lévő Krasznij Liman, Szlovjanszk és Kramatorszk városokban. A belügyminisztérium arról számolt be, hogy a művelet keretében a szakadárok több útellenőrző pontját megsemmisítették az említett városok körül.

A népszavazásokon történt számos szabálytalanságról számoltak be közben helyszíni tudósításokban. A Donyeck megyei Mariupolban például a nyílt utcán személyigazolvánnyal is szavazhatnak. Luhanszk megyében a 2004-es választói névjegyzék alapján folyik a voksolás, márpedig azóta mintegy 400 ezer fővel csökkent a megye lakosainak száma, így akár ennyi "holtlélek" szavazata is bekerülhetett az urnákba. A megyében sok helyen nincsenek szavazófülkék, a szavazólapok pedig egyszerűen fénymásolt, pecsét, sorszám és más biztonsági jel nélküli papírok. Egyes helyeken az urnák sem voltak lepecsételve.

Az orosz média eközben ünnepi hangulatról és hatalmas sorokról számolt be a kelet-ukrajnai népszavazásokról szóló tudósításaiban.
Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság" választási bizottságának elnöke arról számolt be, hogy "kivételesen magas" a részvétel a referendumon.

Már négy órával a szavazás megkezdése után Ljahin azt közölte, hogy a részvételi arány meghaladta a 30 százalékot.

A luhanszki választási sajtóközpont közlése szerint Luhanszkban 16 óráig a részvétel aránya 75 százalék felett volt. A közlemény szerint problémák merültek fel azokban a járásokban, ahol az ukrán hadsereg zavarta a referendum lebonyolítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cameron: át kell alakítani az EU-n belüli szabad munkavállalás rendszerét

Cameron célzást tett arra, hogy London akár meg is vétózhatja az új tagországok felvételét, ha a munkavállalás újraszabályozásának brit igénye nem teljesül. Tovább olvasom