Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Népszavazáson döntenek az osztrákok a sorkötelezettség eltörléséről

Népszavazást írnak ki Ausztriában a hadkötelezettség eltörléséről - jelentette be Michael Spindelegger alkancellár egy televíziós interjúban.
Spindelegger, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hétfőn az ORF televízió késő esti híradójában elmondta, hogy megállapodott erről Werner Faymann kancellárral, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetőjével. A lakosság megkérdezését jövő januárra tervezik.

Ausztriában kötelező erejű népszavazást csak a parlamentben már megszavazott törvényekről lehet kiírni, a parlamenti döntés előtt kiírt referendum formálisan csak véleménynyilvánító jellegű lehet.

Spindelegger azonban közölte, hogy a sorkötelezettségről tervezett népszavazás eredményét a kormánypártok ennek ellenére magukra nézve kötelezőnek ismerik majd el.

Spindelegger jelezte, hogy ő maga a sorkötelezettség fenntartását támogatja és úgy vélekedett, hogy "az osztrákok nagy többsége is támogatja a sorkatonai szolgálat egy modern formáját". Amennyiben mégis ellenkező eredmény születik a népszavazáson, az ÖVP megszavazza a hivatásos hadseregre való átállásról szóló törvényt - mondta.

A sorkötelezettség eltörlése, illetve az arról szóló népszavazás ötlete először 2010 októberében merült fel az SPÖ egyik befolyásos politikusának, Michal Häuplnak a javaslataként. A két év alatt az SPÖ és az ÖVP álláspontja jószerével semmiben sem közeledett egymáshoz. Az elmúlt napokban azonban Spindelegger lépéskényszerbe került, miután már pártjának több vezető politikusa is amellett foglalt állást, hogy népszavazás döntsön a vitában.

A kérdésben jelentős súllyal eshet latba, hogy az osztrák hadseregnek fontos szerep jut a belföldi katasztrófavédelemben, különösen az alpesi völgyekben és az Alpok előterében gyakori áradások idején. A sorozást pártolók szerint kérdéses, hogy egy önkéntes, hivatásos haderő is elegendő létszámban tud-e katonákat rendelkezésre bocsátani az ilyen feladatokra.

Spindelegger az interjúban kitért arra is, hogy nem ért egyet a legnagyobb ellenzéki párt, az euroszkeptikus Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjének célkitűzésével, miszerint lehetővé kell tenni, hogy választói kezdeményezésre népszavazás dönthessen az euróövezetből való kilépésről.

Heinz-Christian Strache egy előző nap sugárzott interjúban azt hangoztatta: az euróövezet elhagyása "olyan út, amelyről magától értetődően el kell gondolkodni", "ha süllyed az euró-Titanic". "Az ÖVP számára fontos, hogy Európa-párti párt" - jelentette ki Spindelegger. Az euróövezetből való kilépés munkahelyeket veszélyeztetne - tette hozzá.

Strache kijelentette, egy ilyen népszavazás lehetőségét a következő választások esetén egy esetleges koalíciókötés feltételének tartaná. Spindelegger ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: "aki ilyen feltételeket támaszt, az valójában nem is akar szövetségre lépni".

A kormány képviselői az elmúlt időszakban többször is kinyilvánították, hogy Ausztriának szüksége van az euróra és az euróövezetre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájfun érte el Dél-Koreát, áramkimaradások, hajószerencsétlenség - videó

Mintegy 200 ezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás és több mint 50 ember fedél nélkül maradt kedden a Dél-Korea déli és nyugati részén a Bolaven tájfun miatt.
Tovább olvasom