Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Népszavazás az EP választás napján Romániában

Népszavazást írt ki a november 25-i Európai Parlamenti választások napjára a román államfő. Traian Basescu kedd este hagyta jóvá a voksolásról szóló rendeletet.
A román állampolgároknak a következő kérdésre kell majd választ adniuk a referendumon: "Egyetért-e azzal, hogy a következő választásoktól a képviselőket és szenátorokat kétfordulós, egyéni szavazókerületes módszerrel válasszák meg?".

Basescu azzal indokolta a népszavazás kiírását, hogy a pártok már több ízben is ígéretet tettek a választási törvény módosítására, azonban ezt a hétfőre kitűzött határidőig nem tették meg. Az elnök azt mondta: a választási törvény módosításával a politikai elitet akarja megújítani.Basescu annak ellenére írta ki a referendumot, hogy a kormányzó Nemzeti Liberális Párt hétfőn már felhatalmazta a kormányt: felelősséget vállalva bocsássa a parlament elé az egyéni szavazókerületes választási törvény tervezetét.

Ez egy vegyes rendszert jelent, amely szerint a képviselők felét egyéni kerületben választanák meg, a fennmaradó mandátumokat pedig a kevesebb szavazatot kapott jelöltek között osztanák el. Traian Basescu elképzelése szerint azonban a képviselőket két fordulóban kell megválasztani, ahol a körzetekben a szavazatok többségét megszerző jelölt kap mandátumot.

Amennyiben egyik sem kapta meg a szavazatok többségét, még egy fordulót tartanak, ahol a több voksot kapott személy jut mandátumhoz. Az egyéni választókerületes rendszernek a kormány által vállalt tervezetét összeállító Pro Demokrácia nevű civil szervezet azt állítja: az államfő javasolta választási rendszer nem tükrözi majd a parlament összetételében a választók opcióját, hiszen ily módon 30-35 százalékos támogatottsággal rendelkező pártok a parlamenti mandátumok 60 százalékát is megszerezhetik, 10-12 százalékot elérő pártok pedig nem jutnak be a törvényhozásba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzharc Ciszjordániában

Izraeli biztonságiak lelőttek két palesztin fegyverest, amikor le akarták tartóztatni őket, de azok… Tovább olvasom