Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Népirtásnak minősítették az 1932-33. évi ukrajnai éhínséget

Az 1932-33. évi nagy ukrajnai éhínséget az ukrán nép ellen elkövetett népirtásnak minősítő törvényt fogadott el kedden a kijevi parlament. Moszkva hevesen ellenezte a törvényt - a sztálini rendszer által mesterségesen előidézett éhínségnek Ukrajna lakosságának 10-25 százaléka esett áldozatául 1932-1933-ban.
A 450 fős legfelsőbb tanácsban 233 szavazattal és 1 ellenszavazattal fogadták el a Viktor Juscsenko elnök által benyújtott és Olekszandr Moroz szocialista házelnök módosította jogszabály-tervezetet.

A parlamenti erők közül az egykori "narancsszínű" szövetségesek - a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség, a Julija Timosenko vezette tömb és a szocialisták támogatták, a kommunista párt és a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja ellenezte a törvény elfogadását. Képviselőik nem vettek részt a szavazáson.

A szovjet hatóságok 1932-ben rendelték el az erőszakos kollektivizálást és "kuláktalanítást", amelynek keretében begyűjtötték a vetőmagokat, gabonát, lisztet, zöldségeket és az állatállományt, éhínséget okozva ezzel Ukrajnában és másutt is.

Számos szakértő szerint a szovjethatalom szándékosan idézte elő az éhínséget, hogy így törje meg az ukrán függetlenségi törekvéseket. Különböző források szerint a nagy ukrajnai éhínségnek 4-10 millió áldozata volt.

Viktor Janukovics kormányfő, akinek a pártja azt javasolta, hogy a népirtás helyett a tragédia szó szerepeljen a törvényben, külföldi újságírók kis csoportjának azt mondta, hogy nemcsak ukránok, de a Szovjetunió más népei, így fehéroroszok is szenvedtek az éhínség idején.

A törvény megnyitja az utat az esetleges jogi következmények, így az áldozatok kárpótlása előtt, valamint lehetővé teszi, hogy az ENSZ az ukrán nép elleni népirtásként ismerje el az éhínséget. Eddig tíz ország - közöttük az Egyesült Államok - parlamentje ismerte el a népirtásnak az éhínséget. A magyar Országgyűlés 2003. november 24-i ülésén egyhangúlag fogadott el a nagy ukrajnai éhínségnek emléket állító határozatot.

A dokumentum szerint az Országgyűlés kifejezi a magyar nép szolidaritását és együttérzését a szovjet sztálini rendszer által mesterségesen előidézett éhínség mintegy hétmillió, köztük hárommillió áldozatul esett gyermek hozzátartozói, leszármazottai, illetve túlélője iránt.

Moszkva hevesen ellenezte az éhínség népirtásként való elismerését, mondván, hogy az éhínség nem szándékosan irányult az ukránok ellen, és óvta Kijevet, nehogy túlpolitizálja a kérdést.

1932-1933-ban Ukrajna lakosságának 10-25 százalékát veszítette el: naponta 25 ezren haltak meg, s a kannibalizmus esetei is előfordultak. Az éhínség és a politikai megtorlások emléknapját november negyedik szombatján tartják Ukrajnában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erotikus bárban fotóztak le két szlovákiai magyar poltikust

Erotikus videofelvétel borzolja a kedélyeket Szlovákiában. Múlt héten megjelent az interneten egy… Tovább olvasom