Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Neonáci tüntetés Pozsonyban - azonnal betiltották

Pozsony - Fasiszta köszöntés használata miatt betiltotta a Szlovák Testvériség nevű szélsőséges szervezet szombati pozsonyi tüntetését az óvárosi polgármester.

Fasiszta köszöntés használata miatt betiltotta a Szlovák Testvériség nevű szélsőséges szervezet szombati pozsonyi tüntetését az óvárosi polgármester.

A nácibarát szlovák bábállam létrejötének 70. évfordulóján tartott tüntetésen a szervezet egyik vezéralakja az akkori rezsim félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda "Őrségbe! " köszöntését használta. Ez törvénybe ütköző, ezért Marián Kotlebát a rendőrök elvezették.

A körülbelül négyszáz, fekete ruhás résztvevő a tilalom elrendelése után sem távozott az elnöki palota előtti térről, ezért fokozatosan kiszorították őket. Kisebb csoportjaik fokozatosan felszívódtak a belvárosban, több tucatnyi vidéki résztvevő pedig a pozsonyi főpályaudvarra ment rendőri kíséret mellett. Egy kis szélsőséges szervezet szombaton a bábállam 1947-ben kivégzett elnöke, Jozef Tiso feltételezett pozsonyi sírhelyénél tartott megemlékezést.

Ellentüntetés is volt a szlovák fővárosban, amelynek szervezői a szélsőségek, a fajgyűlölet és a nacionalizmus ellen emelték fel hangjukat. Az 1939-1945 közti szlovák állam megítélése északi szomszédunknál vegyes.

Hívei azt hangoztatják, hogy - a háborús konjunktúra haszonélvezőjeként - nagy gazdasági fellendülést, jólétet hozott.

Kritikusai viszont rámutatnak: elnyomta a különféle nemzeti, faji és politikai kisebbségeket, valamint haláltáborokba küldött körülbelül hetvenezer szlovákiai zsidót.

Olvasóink írták

  • 3. nsskins 2009. március 14. 22:12
    „Mért? Pont ők nem magyarellenesek! Én is ott voltam pár bajtársal...”
  • 2. viryg 2009. március 14. 20:12
    „Ezzel foglalkozna a Fico ne a mi gárdánkkal”
  • 1. At!svagyok 2009. március 14. 17:49
    „Mindig van valami...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikusok az osztrák gyerekpornó-hálózatban

Bécs - Az eddigi legkiterjedtebb gyerekpornó-terjesztő hálózatot számolták fel Ausztriában - állítja… Tovább olvasom