Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Nemzetiségi feszültségtől tart az ukrán hatalom március 15-én

- Az idei március 15-i magyar ünnepi rendezvény megtartásának elhalasztását fogja kérni Beregszász vezetésétől a Kárpátalja megyei államhatalom, mert tart a nemzetiségi feszültség fokozódásától a régióban, ahol ukrán szervezetek is ezen a napon emlékeznek meg a terület 1939-es magyar visszafoglalásakor elesett ellenállókról - adta hírül szombaton egy kárpátaljai hírportál.
Az ungvári ua-reporter.com honlap értesülése szerint Viktor Baloga, a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) elnöke egy pénteki ungvári tanácskozáson azt mondta: nem kell élezni a helyzetet a megyében. Ezért - tette hozzá - személyesen fogja kérni Beregszász vezetését, hogy tegye át egy másik napra a (magyar) forradalom évfordulójának megünneplését.

A hírportál, amely szerint egyelőre nem tudható, hogyan reagálnak Baloga kérésére Beregszászban, arra emlékeztetett, hogy Huszton 1939. március 15-én kiáltották ki Kárpát-Ukrajna függetlenségét, s a magyarok is ugyanezen a napon ünneplik az 1848-as nemzeti forradalmuk évfordulóját. Bonyolítja a helyzetet - így az internetes orgánum -, hogy 1939. március 15-én és 16-án a térségbe bevonuló magyar csapatok egyenlőtlen harcban kíméletlenül leszámoltak a helyi fiatalokból toborzódott, Husztot a megszállástól védő ukrán szics-gárdistáktól. Róluk minden évben március 15-én emlékeznek az egykori csata helyszínén, a Huszt melletti Vörös Mezőn épített emlékműnél.

Kárpátalján 1989 óta, amikor az akkori szovjet hatóságok első ízben engedélyezték a kárpátaljai magyaroknak a március 15-i megemlékezések nyilvános megtartását, eddig még nem volt példa sem az ünnepségek elhalasztására, sem azok megzavarására ukrán nacionalisták által, még 2009-ben sem, amikor a magyar nemzeti ünnep napjának hajnalán fehér festékkel öntötték le Petőfi Sándor Ungvár központi terén álló szobrát.

Baloga kijelentése azért is szokatlan, mert a magyar és ukrán megemlékezések helyszínei földrajzilag távol esnek egymástól. A március 15-i köztéri ukrán rendezvényeket Huszt környékén tartják, Ungváron rendszerint csak koszorúzási ünnepségek vannak Avgusztin Volosinnak, Kárpát-Ukrajna elnökének a szobránál. A vereckei magyar honfoglalási emlékmű megrongálásában érintett szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpát-Ukrajna kikiáltásának 72. évfordulója alkalmából március 15-re autós emléktúrát hirdetett, de a Vereckei-hágóról induló menet - annak interneten közzétett útvonala szerint - nem érinti Ungvárt, Munkácsot és Beregszászt, ahol a magyar nemzeti ünnep legnagyobb rendezvényeit tartják.

Olvasóink írták

 • 15. elihu 2011. március 19. 09:27
  „Teljesen mindegy hogy mikor hol mi történt, meir ott volt, át élte, mert éppen ott is született és éppen ott is élt. Meir már ott volt a Nándorfehérvári diadalnál is ahol a csúnya magyarik brutális kegyetlenséggel lemészárolták a szegény janicsárokat, akkor éppen Nándorfehérváron volt fiatal tizedes a 32. román-izraeli konföderációs lövész hadosztálynál és a saját szemével látta hogy a magyarik milyen kegyetlenségeket mertek véghez vinni a saját hazájukban. Meir szerint az ekkor már 1000 éves kultúrával rendelkező, - humán-kérődző természetes úton történő genetikai keresztezéssel kisérletező - Nagy Dákó-Román birodalom megszállás alatt volt. Meir ezt pontosan tudja, mert ott volt, ő is a kisérlet eredményeként keletkezett.”
 • 14. szabo1936 2011. március 16. 21:56
  „12 & 12
  Amit ir uram azok nem masok mind dajka-mesek!!”
 • 13. meir 2011. március 15. 23:49
  „Szabo Ur!
  -a sajat szememmel lattam az utcan reszegen lovoldozo Magyar Honvedeket es Tabori Csendoroket!!!
  errol vajon beszam?olt-e apuka?
  no es arrol hogy a Bug-ba lottek Oregasszonyokat es Oregembereket a reszeg honvedek!?
  az ejjeli razziakrol,megeroszakolas sorozatrol?az uzletek-(Nem Magyar!)-kifosztasarol?
  -(a magyaroke kettos keresztel meg kokardaval volt megjelolve,azokat beken hagytak!!!)-
  Arrol beszeljen Uram,amit Onnon maga atelt!!!!”
 • 12. meir 2011. március 15. 23:44
  „11-es Szabo1936!
  az hogy az On apja mit hogy "mondott" el,egy dolog!!
  en viszont azt az 1939-es bevonulast AT IS ELTEM OTT HELYBEN!!!
  Ne akraja mar megmagyarazni mi mikent zajlott le!!!!!”
 • 11. szabo1936 2011. március 13. 17:22
  „10.meir
  MrMeir Karpatalja 1945 elot sohasem tartozot Ukrajnahoz egy olyan allam mint Ukrajna csak az elso Vilag haboru utan kezdodot az tortenelmileg nem letezet.Karpatalja tob mint 1000 eve a magyar kiralysag hoz tartozot.<moderálva> a 39 es bevonulaskor.Azt is tudhasa,hogy az azert tortent meg mert a ruszin es ukran partizanok elenaltak a magyar honvedsegnek nekem igy mondta el az apam mert o ot volt veluk.”
 • 10. meir 2011. március 13. 13:14
  „8-as!
  na most megint mondtal egy jo nagy baromsagot!!
  igenis eltek ott ukranok megpedig igencsak nagy szazalekban!!
  igaz a 39-es Magyar bevonulaskor,sokan elmenekultek,meg a hos magyar honvedek sokakat a bug-ba lottek jatszasibol,de ennek ellenetre maradtak szep szammal!!”
 • 9. meir 2011. március 13. 13:10
  „rommel!-(es csak igy kis "r"-el? Feldmarschal Erwin Rommel meg forog a sirjaban!!)-
  -en pl ott is szulettem 1926-ban Ungvar-on!-megsem kerem!!ugyanis most ugyanolyanok adnak oda,akik allatsaga,torvenykezese miatt 1944-ben egyszeruen megvontak!!Toluk SEMMI SEM KELL!!
  <moderálva>”
 • 8. Pofátlan 2011. március 13. 09:42
  „1945-ben, amikor Ukrajna része lett Kárpátalja, nem éltek ott ukránok. Az ukránhoz hasonló nyelvet beszélő ruszinok nem tartották magukat ukránoknak.”
 • 7. Maori 2011. március 13. 06:50
  „rommel!
  Talán csak azért, hogy bebizonyítsuk a világ előtt, hogy különbek vagyunk, mint ők! De ebben már megelőztek minket a szlovákok. <moderálva>
  Amúgy, ha az ország kétharmada úgy gondolkodna, mint te, kőne a rossebnek!”
 • 6. kuugor 2011. március 13. 04:59
  „KULDJUK ODA MUTYIZOS KOSA VEZERT AKI ELORE KAPJA A ZSEBEBE A PENZT MIELOTT BARMILYEN SZERZODEST ALAIR.”
 • 5. Cloeon_dipterum 2011. március 13. 00:41
  „Legyen béke, szabadság és egyetértés!”
 • 4. háté 2011. március 12. 22:19
  „Na ezért vagyunk ott ahol, ilyenek vannak vezető pozícióban!”
 • 3. rommel 2011. március 12. 21:31
  „Maori-de gondolom ha ott laknál akkor te lennél az első aki MAGYAR állampolgárságot kérnél.Miért kellene megbeszélni velük az állampolgársági törvényt,ők sem beszélik meg velünk a hasonló törvényeiket!(pl.:Románia)”
 • 2. Maori 2011. március 12. 19:56
  „Gondolom semmi köze az egyszerűsitett állampolgárság szerzésnek a feszültség gerjedéséhek. Hisz oly hosszan, és megnyugtató módon kommunikálta le a fityesz a szándékait a környező országokkal. A történelemben volt már példa arra, hogy ilyen egyoldalú döntések után nem túl jó dolgok történte. (A csehek és a lengyelek sokat tudnának mesélni.)”
 • 1. kolombela 2011. március 12. 12:44
  „A nemzetiségi feszültséget maga az ukrán hatalom gerjeszti. Miről is beszélnek?
  Ez a cinizmus felsőfoka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Robbanás volt a fukusimai atomerőműben

Gázrobbanás történt szombaton a japán fővárost árammal ellátó egyik fukusimai atomerőműben. 51 ezer embnert kitelepítettek. Tovább olvasom