Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Nemkívánatos vendég a Híd az MKP dunaszerdahelyi gyűlésén

Nemkívánatos vendégnek tartja az Magyar Koalíció Pártja (MKP) a közelmúltban alakult új szlovákiai magyar párt, a Híd-Most képviselőit az államnyelvtörvény elleni szeptember elsejei dunaszerdahelyi nagygyűlésen.

Az Új szó szerint a Híd levélben fordult az MKP vezetéséhez, kérve, hogy az ő képviselőjüknek is tegyék lehetővé, hogy elmondhassa véleményét.

"Természetesen felkínáltuk azt is, hogy mozgósítani fogjuk tagjainkat és szimpatizánsainkat" - mondta a lapnak Simon Zsolt, a Híd alelnöke. A párt még nem kapott választ az MKP-tól. "Nagyon sajnálnám, ha elutasítanák ajánlatunkat, mivel úgy gondolom, hogy ez nem lehet egy párt témája, ez egy egész közösséget érint" – fejtette ki Simon.

A Híd tagjai és szimpatizánsai a nagygyűlésen akkor is részt vesznek, ha nem kapnak lehetőséget a felszólalásra. "Én biztosan ott leszek, és tudom, hogy a pártból több kollégám is" – nyilatkozta Simon.

Az MKP kifogásolja, hogy a Híd nem tájékoztatta a pártot a nyelvtörvény ügyében tett lépéseiről. "Nem láttam még a levelet, de szívesen vettük volna, ha a Híd megszólít bennünket a nyelvtörvény módosítása kapcsán, de beadtak egy törvénymódosító javaslatot egyedül" – jelentette ki Berényi József, az MKP elnökhelyettese. Egyenesen nem akarta visszautasítani a Híd részvételét a nagygyűlésen.

Simon szerint azonban hivatalosan értesítették a pártot a javaslatról. Állítása szerint a módosítást megkapta Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. Felajánlották azt is, hogy közösen nyújtsák be a tervezetet, az MKP azonban a leadás határidejéig nem reagált. A Híd-Most a napokban tájékoztat a javaslatról.

A szlovákiai magyarság szeptember 1-jén, a jogszabály életbe lépésének napján tiltakozik a nyelvtörvény ellen a dunaszerdahelyi DAC-stadionban. Az akció szervezője az MKP és több magyar civil szervezet, de Ondrej Dostál, a Konzervatív Intézet munkatársa személyében szlovák felszólaló is lesz. Dostál korábban aláírásgyűjtést kezdeményezett a jogszabály ellen.

Az MKP csütörtökön közleményben jelentette be: nem tartja szerencsésnek, hogy a parlamentben megfelelő szakmai előkészítés és politikai egyeztetés nélkül nyújtsanak be módosító javaslatokat a nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

Az MKP ugyanakkor azt tervezi, hogy megfigyelőrendszert épít ki, amelyen keresztül figyelemmel fogja kísérni az államnyelvtörvény gyakorlati alkalmazását Dél-Szlovákiában. A felmerülő konfliktusokról kész tájékoztatni a szlovákiai és a külföldi sajtót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb videofelvételek Fidel Castróról a kubai televízióban

A kubai televízió szerdán újabb Fidel Castróról készített videofelvételeket mutatott be,… Tovább olvasom