Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Némileg csökkent az új fertőzések száma Németországban

Némileg csökkent az új kólibaktériumos fertőzések száma Németországban az egészségügyi miniszter szerint. Daniel Bahr - aki a közelmúltban vette át a tárca irányítását - szerdán délután tartott, rendkívüli sajtóértekezletén úgy vélekedett: mindez csekély reményt jelent arra, hogy a több hete tomboló hasmenésjárvány elérte tetőpontját.
Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek: már korábban is előfordult, hogy rövid ideig kevesebb megbetegedés történt, azután pedig hirtelen újból megnőtt a fertőzések száma. A legfrissebb adatok szerint ugyanakkor a hasmenésjárvány németországi áldozatainak száma immár 25. Mintegy háromezret tesz ki a megbetegedések, valamint a fertőzésgyanús esetek száma. Közülük csaknem hétszázan vannak életveszélyben.

Esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Ebből kiindulva a miniszter nem zárta ki, hogy a járvány további áldozatokat követel.

A szövetségi kormány, valamint a tartományok illetékes miniszterei szerdán válságtanácskozást tartottak. Azon részt vettek az illetékes intézetek, mindenekelőtt a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetői, és jelen volt John Dalli, az Európai Unió egészségügyi biztosa is. A találkozón új intézkedést nem hoztak. A miniszterek inkább csak azt kívánták hangsúlyozni, hogy a járvánnyal kapcsolatos kormányzati magatartást ért heves bírálatok ellenére - saját értékelésük szerint - eddig helyesen cselekedtek.

Az ellenzéki pártok, mindenekelőtt a Zöldek és a szociáldemokraták ugyanakkor ismét elmarasztalták a hatóságokat, késlekedéssel, helytelen információs politikával és a hatáskörök tisztázatlanságával vádolva őket. A parlament pénteken a Zöldek kezdeményezésére rendkívüli ülés keretében tűzi napirendre a járvány ügyét.

A válságtanácskozás résztvevői azt azonban elismerték, hogy a fertőzés terjedésével kapcsolatban továbbra sem sikerült semmi konkrétumot kideríteni. A spanyol uborka után a növényi csíráról is csaknem teljes mértékben bebizonyosodott, hogy nem fertőzött EHEC-bélbaktériummal, így nagy valószínűség szerint nem felelős a járvány terjedéséért. Ennek ellenére Ilse Aigner mezőgazdasági miniszter szerdán ismét arra szólította fel a lakosságot, hogy az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta mellett a növényi csírák fogyasztását is mellőzze.

A járvány terjedésével kapcsolatos rejtélyt egyelőre tehát nem sikerült tisztázni. Egyes szakértők szerint a hatóságok eleve rossz nyomon járnak, szerintük a különleges kólibaktériumot nem is zöldségfajták, hanem állati termékek terjesztik. Egyre többen teszik fel a kérdést: mi történik akkor, ha az illetékesek egyáltalán nem bukkannak a járvány terjedéséért "bűnös" termék nyomára.

A krónikák szerint a mostanihoz hasonlóan súlyos EHEC-járvány eddig még nem volt sem Németországban, sem Európában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítették a második megbetegedést Lengyelországban

Megerősítették a második, E. coli baktérium okozta hasmenéses fertőzést egy 7 éves fiú esetében a laboratóriumi vizsgálatok Lengyelországban. Tovább olvasom