Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Németországban köteleznék a kereskedőket az e-hulladék visszavételére

Németországban a leselejtezett elektromos és elektronikus berendezések térítésmentes visszavételére kötelezné a kormány a nagyobb kereskedőket.
A szerdán tartott kormányülésen elfogadták a környezetvédelmi minisztérium törvényjavaslatát, amely szerint a 400 négyzetméternél nagyobb területen elektromos, elektronikus készülékeket árusító boltok üzemeltetőinek kötelező ingyen visszavenni az elhasználódott berendezéseket az új készüléket vásárló vevőktől, és gondoskodni a leselejtezett eszközök szakszerű kezeléséről, ártalmatlanításáról, az értékes anyagok újrahasznosításáról.

A kisebb, 24 centiméternél rövidebb peremhosszúságú készülékeket - például mobiltelefonokat, kenyérpirítókat - új eszköz vásárlása nélkül is kötelező visszavenni a javaslat szerint, amely az online kereskedőkre is érvényes.

A javaslatot várhatóan elfogadja a törvényhozás, és a jogszabály az év végén hatályba lép.

A német kormány egy uniós előírást ültet át a nemzeti jogba, e szerint 2016-ra legkevesebb 45 százalékra kell emelni a szakszerűen begyűjtött lakossági elektromos, elektronikus hulladék (e-hulladék) arányát, 2019-re pedig 65 százalékra. A berlini vezetés szerint a javaslat révén nemcsak az e-hulladék feldolgozásában, a káros anyagok szakszerű elhelyezésében és az értékes anyagok újrahasznosításában lehet előrelépni, hanem vissza lehet szorítani az Afrikába irányuló illegális e-hulladékexportot, amely súlyos környezeti, egészségügyi, társadalmi veszélyt okoz a kontinensen.

A parlamenti ellenzéki pártok elégedetlenek a javaslattal, álláspontjuk szerint a kormány csupán a minimális uniós elvárásokat teljesíti, holott Németország többet is tehene.

Gazdasági szervezetek eltérően reagáltak, az online kereskedéssel foglalkozó cégek szövetsége bírálta a javaslatot, amiért az növelheti költségeiket, a kiskereskedők érdekképviselete viszont üdvözölte, hogy a kisebb üzletekre nem vonatkozik a szabály, és úgy értékelte, hogy az online áruházak bevonása biztosítja a méltányos versenyt a nagyobb üzletek és az online értékesítési platformok között.

A hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek érdekképviselete szintén üdvözölte a tervezetet, kiemelve, hogy a javasolt eljárás egyszerű megoldás a fogyasztóknak az elhasználódott készülékek környezetbarát, biztonságos leselejtezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A felmentett Berlusconi diadalmenetben tért vissza Rómába

A Forza Italia (FI) jobbközép olasz párt politikusai és szimpatizánsai ünnepelve fogadták szerdán… Tovább olvasom