Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Németország jegelte a fegyverexportot Oroszországba

A német kormány Oroszország "aktuális politikai helyzetére" való tekintettel szünetelteti az exportot.
A német kormány közölte, hogy jelenleg nem ad ki engedélyeket német fegyverexportra Oroszországba, tekintettel az "aktuális politikai helyzetre".

Az április 8-i határidőig 69 ilyen kérvény vár a kormány exportengedélyére, ezek összértéke eléri az 5,18 millió eurót - közölte a német gazdasági minisztérium a Zöldek parlamenti frakciójának kérdésére a Süddeutsche Zeitung című lap jelentése szerint.

"Az aktuális politikai helyzet alapján jelenleg alapvetően semmilyen engedélyt nem adunk ki hadiipari termékek exportjára Oroszországba". A kormány ezenkívül vizsgálatot rendelt el a már kiállított exportengedélyekkel kapcsolatban, és közölte, "kritikus esetekben" intézkedni fog, hogy "az érintett áruk kivitele ne történjen meg" - olvasható a német újságban.

Sigmar Gabrielnémet gazdasági miniszter márciusban már felfüggesztette egy terepgyakorlat-szimulátor oroszországi exportját.

A gazdasági minisztérium adatai szerint egyik kérvény esetében sincs szó háborúban használt fegyverekről, amelyek közé egyebek között páncélosok, gépfegyverek, harci repülőgépek vagy rakéták tartoznak. A tárca ugyanakkor nem pontosította, hogy a kérvények konkrétan milyen hadiipari termékekre vonatkoznak.

Agnieszka Brugger, a Zöldek biztonsági szakértője kijelentette, hogy a fegyverexport-engedélyek száma a múltban "ijesztően magas" volt, és világossá kell tenni, hogy a harmadik országokba irányuló fegyverexport az ukrajnai válság fényében "rendkívül problematikus". A politikus szerint a kormánynak vissza kell vonnia a hadiipari termékek oroszországi exportjára vonatkozó, már kiadott összes engedélyt, és ki kellene állnia egy Oroszországgal szembeni európai fegyverembargó mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin megfenyegette Kijevet

Az orosz államfő azzal fenyegette meg a kijevi döntéshozókat, hogy következményei lesznek az… Tovább olvasom