Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Németország hazaszállítja külföldön tárolt aranykészletének egy részét

Nyolc év alatt hazaszállítja külföldön tárolt aranykészletének egy részét a Bundesbank és így 50 százalékra növeli a Németországban tárolt mennyiség arányát.
Nyolc év alatt hazaszállítja külföldön tárolt aranykészletének egy részét a Bundesbank és így 50 százalékra növeli a Németországban tárolt mennyiség arányát.

A 2020-ig tartó művelet végén az összesen 3391 tonnára rúgó készlet felét őrzik majd Frankfurtban, 37 százalékát New Yorkban, 13 százalékát Londonban.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb aranytartalékkal rendelkezik a világon.

A Párizsban őrzött 374 tonna német aranyat teljes egészében hazaszállítják, New Yorkból pedig 300 tonnát szállítanak vissza.

A német aranykészlet felét a hidegháború idején szállították külföldre, nehogy egy esetleges invázió esetén szovjet kézre jusson. A másik indok az volt, hogy könnyebben lehet az aranyat devizára beváltani, ha azt fizikailag is a nagy pénzügyi központokban, New Yorkban, Párizsban és Londonban tárolják.

Időközben azonban mindkét indok érvényét veszítette. Egyrészt lehullott a vasfüggöny, másrészt 1999-ben az euró lett a német hivatalos fizetőeszköz.

A Bundesbank a "német gazdasági csoda" idején halmozta fel az aranykészletet a dollárban befolyó exportbevételek aranyra váltásával. A készlethez azonban 1973 óta nem nyúlt hozzá, nem vásárolt és nem értékesített aranyat. Ez alól csak a pénzügyminisztériumnak emlékérmék veréséhez piaci áron értékesített viszonylag kis tételek képeztek kivételt.

Az arany hazaszállítása - a hivatalos indoklás szerint - azért is vált szükségessé, mert egy számvevőszéki jelentés szerint a Bundesbank nem volt képes hitelt érdemlően ellenőrizni a meglétét.Olvasóink írták

  • 1. zoltania2 2013. január 18. 21:25
    „Majd a <moderálva> segítenek a "költöztetésbe"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldieket ejtettek túszul Algériában iszlamista fegyveresek

Két mauritániai forrás szerint 41 nyugati állampolgárt ejtettek fogságba szerdán Algériában… Tovább olvasom