Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Német lapok: válságban a keresztény egyház

A gyermekek testi fenyítésével és anyagi visszaéléssel vádolt Walter Mixa augsburgi püspök lemondásának felajánlása kapcsán a katolikus egyház súlyos válságáról írt pénteki vezércikkében a Die Welt című konzervatív napilap.

A liberális Der Tagesspiegel ugyanakkor úgy értékelte, hogy a katolikus mellett az evangélikus egyházat is válság sújtja, a lap megfogalmazása szerint Németországban a kereszténység erkölcsileg defenzívába került.

Kassmanntól Mixáig című szerkesztőségi cikkében a Der Tagesspiegel emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban ittas vezetés miatt lemondani kényszerült Margot Ka:ssmann hannoveri püspök, a német evangélikus egyház vezetője. Mind a Ka:ssmann-, mind a Mixa-ügy súlyos megrázkódtatást okozott egyházaikban - írta a lap.

Az újság szerint a két püspök sorsa egyformán bizonyította: az ilyen "exponált" hivatalokban az elkövetett hibák nem maradhatnak következmények nélkül. "Megbánás és vezeklés a példamutatás helyett" - mutatott rá a Der Tagesspiegel, amely szerint mindez megerősíti, hogy a kereszténység Németországban defenzívába került.

Egyelőre még túl korai felbecsülni, hogy milyen mély is ez a válság - írta a lap. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy egyre több hívő fordít hátat az egyháznak, a katolikusnak több, az evangélikusnak kevesebb.

Egyidejűleg meghiúsult az a XVI. Benedek pápához fűzött remény, hogy a katolikus egyházfő képes megfékezni Európa világiasodásának folyamatát - vélekedett az újság, ismertetve azt a közelmúltban végzett felmérést, amely szerint a németek mindössze egynegyede vallotta azt, hogy számára fontos a vallás.

A mértéktelen alkoholfogyasztást vagy a gyermekek verését az egyház vezető személyiségeinek esetében semmi nem magyarázhatja - hangsúlyozta a lap. A Der Tagesspiegel szerint az egyházi intézmények meggyengültek, vezető képviselőik tekintélye pedig csorbát szenvedett. A keresztény tanítás azonban nem károsodott - vélte az újság, utalva arra, hogy a defenzívában is ez adhat reményt.

A Die Welt a Mixa-ügyet vette górcső alá. A konzervatív napilap arra mutatott rá: az augsburgi püspök magatartásával - az ellene felhozott vádak kezdeti tagadásával, majd későbbi beismerésével - rendkívül sokat ártott a katolikus egyháznak. Lemondási szándékának bejelentése túl késői volt. A katolikus egyház erkölcsi integritását, példakép-funkcióját érte kár. Az egyháznak meg kell újulnia, újra meg kell találnia önmagát - írta a lap, hozzátéve, hogy a katolikus egyház nincs irigylésre méltó helyzetben.

Olvasóink írták

 • 2. meir 2010. április 26. 18:26
  „a kereszteny papok elegek oda!!
  nincsen szukseg a zsidokra ehhez!!!!!
  <moderálva>”
 • 1. háté 2010. április 23. 19:48
  „Persze a zsidók szerint mert ezek kavarják a sz&rt!
  Mert mindenki utálja őket ezért a másokat akar lejáratni.--a kitalált buzitémával.
  Egy élőlény jelentkezett, hogy őt zaklatták,-- semmi konkrétum, de nagyon sok utazás, és lóvé jár érte.
  A zsidó média egyszerűen nem tudja már mivel hülyítse az embereket.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a nürnbergi per utolsó ügyésze

Elhunyt Whitney Harris, az első nürnbergi per egyik amerikai ügyésze, a vádlók utolsónak életben… Tovább olvasom