Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Német lap cikke a magyarországi ˝nagy tisztogatásról˝

A nagy tisztogatás címmel közölt cikket kedden tárcarovatában a liberális Süddeutsche Zeitung a magyar szellemi-kulturális életben zajló személyi változásokról.

Michael Frank, a újság munkatársa azzal kezdi írását: a pécsi Kodály-központ működési költségeire 2,4 millió eurót szavazott meg a budapesti kormány. A pénz forrása azonban az a tétel, amelyet korábban a független színházak kaptak. "4,5 millió eurónak megfelelő állami támogatásukat eltörölte a kormány. Pedig Magyarország az utóbbi időben, legalábbis külföldön, elsősorban független produkciókkal hívta fel magára a figyelmet. Nemzetközi szinten jól csengő nevű szakembereknek - Schilling Árpád, Hudi László, Pintér Béla - azonban semmi közük sincs ahhoz a magyaros pátoszhoz, amely a művészetekben és az építészetben is kezdi tönkretenni az országot" - írja Frank.

Szerinte ez a tendencia már a kommunizmustól való búcsú óta érezhető, s most a kétharmados többséggel rendelkező kormány arra használja fel, hogy "az egyébként hallgatag többség tapsától kísérve kemény kézzel felássa az egész kulturális humuszt. Írók, művészek, zenészek, tudósok, értelmiségiek figyelmeztetnek a kultúra gleichschaltolására. Konrád György író ía diktatúra új fajtájárólí beszél, kollégája, Dalos György a politikát olyan ételhez hasonlítja, amelybe dioxint kevertek." "Orbán a Fidesz hatalomátvételét íforradalomkéntí propagálja. Ezt rögzíti a ínemzeti együttműködés politikai nyilatkozataí is, amely Orbán személyes ügyét az egész nemzet ügyévé teszi, s amely kormányzati utasítás nyomán kiáltványként ott függ minden hivatali helyiségben.

Ez vonatkozik kicsikre és nagyokra. A Nemzeti Színház főnökét hamarosan leváltják. Szörnyű bűnt követett el: engedett a román nagykövet kérésének, aki hazája nemzeti ünnepét a színház épületében akarta megünnepelni. A viharos tiltakozás végül megakadályozta ezt. Alföldi Róbert csúfot űzött a magyar lélekből, hiszen íRomániának része Erdély is, amely korábban a Magyar Királysághoz tartozottí - vetették a szemére. A rendezőt nyomban besorolták a íhazaárulók, köcsögök és zsidókí közé, akiket a szélsőjobboldal, benne a nyíltan fasiszta Jobbik, minden rosszért felelőssé tesz. Orbán emberei, köztük Bayer Zsolt publicista, a miniszterelnök barátja, visszhangozzák ezt... Még Sólyom László is, tavaly őszig Magyarország államfője és a Fidesz pártolója, amikor az még ellenzékben volt, rákerült arra a kéz alatt terjesztett jegyzékre, amely a íhazánakí ártók nevét tartalmazza. A konzervatív alkotmányjogász Sólyomnak az a bűne, hogy az alapvető jogok tekintetében nem ismer kompromisszumot." A Süddeutsche Zeitung szerzője ezután kitér a közszolgálati médiumokban, a múzeumokban, galériákban, az Állami Operaházban végrehajtott személycserékre és Tamás Gáspár Miklós baloldali filozófus ennek kapcsán közzétett felhívására. Megemlíti, hogy a New York-i New School for Social Research professzorai a védelmére keltek egykori kollégájuknak, Heller Ágnesnek, valamint Vajda Mihálynak és Radnóti Sándornak, s levelet írtak Orbán Viktornak.

A három filozófust, mint sok más kritikus szellemet, fészekbe piszkítónak és bandának titulálják és sértegetik Magyarországon. "A kényelmetlen tudósokat többnyire azzal vádolják, hogy nem megfelelően használták fel az állami támogatásként kapott pénzeket. A kormány meg sem próbálja cáfolni azt az állítást, miszerint a személycserék politikailag motiváltak" - írja Michael Frank. Felidézi Vass Lajosnak, az Operaház igazgatójának az esetét, aki egykor kulturális államtitkár volt a szocialista kormányzás alatt. Utóda, Szőcs Géza államtitkár szerint arról van szó, hogy "ki kell javítani a szocialisták által elkövetett hibákat. Ha mindezeket kijavítjuk, akkor ezt rosszindulatúan értelmezik: mindazok a vezető művészek, akik az előző kormány iránti lojalitásuknak köszönhetik a pozíciójukat, azt hiszik, hogy most a fordítottja történik, hogy őket tisztán politikai okból váltják le, ahogyan az elődeikkel történt." Frank szerint a "nép-nemzeti besorolás játékában a pénz nagy szerepet játszik.

Már a Bajnai-kormány is erősen lefaragta a kulturális költségvetést, most pedig még keményebb lépések történnek. A veszteséges intézmény máris ok az elbocsátásra. A kulturális intézményeknek kétharmad részben maguknak kell kigazdálkodniuk a fenntartási költségeket. Tehát minden igazgatót, minden kulturális intézményvezetőt ki lehet rúgni.

Operaházak, színházak, múzeumok, gyűjtemények: valamennyien krónikusan veszteségesek. A rossz gazdálkodás és a pazarlás sztereotíp indoklásává vált szinte minden elbocsátásnak, illetve a szerződéshosszabbítás megtagadásának." A Süddeutsche Zeitung külön keretes írásban tette közzé a Német Filozófiai Társaság elnökének, Julian Nida-Rümelinnek, és tiszteletbeli tagjának, Jürgen Habermasnak a felhívását a megtámadott magyar filozófusok védelmében.

Olvasóink írták

 • 19. vikri 2011. január 27. 22:59
  „18! Ezek aztán a nyomós érvek! Gratulálok! A leírtak nem mondanak ellent azoknak, amiket én leírtam... Csak durva, bántó indulat, amivel nem tudok mit kezdeni. Nem "imádtam" akkor sem senkit és most sem. Egyszerűen nem szeretem a habzó szájú "megmondókat", akik csak egy oldalt látnak jónak és mást nem is ismernek el alternatívaként :"A haza nem lehet ellenzékben.", tehát "aki nincs velünk, az ellenünk"? Szerintük csak egy igazság van. Ennek így kell lenni? Ez demokrácia?
  Igyekszem felhívni a figyelmet arra, hogy hasonló kritikák elmondhatók most is, mint a korábbi nyolc évben. Az "elvakult" bírálók persze rögtön megbélyegeznek és sértegetnek (ez érdekes módon csak az egyik oldalra jellemző...). Most itt a cikkben a "tisztogatás" a fő téma, ami sajnos tény és sok embert zavar - ha tetszik, ha nem.
  Érdekes lesz, ha majd eljön a "megvilágosodás", amikor kiderül, hogy a mostani hatalom is tud(ott) hibázni. Na akkor hol lesznek a "Pofátlan"-ok?”
 • 18. Pofátlan 2011. január 26. 19:55
  „Az ilyen vikri félék szemén sajnos ott van a szemellenző.
  Biztos jól megéltek a Gyurcsány imádatukból.
  Aki nem veszi észre hogy a szocik ellopták az ország jövőjét az államadósság megkétszerezésével, azokat csak sajnálni lehet.
  Na persze vikri mindent ért, mindent tud.”
 • 17. vikri 2011. január 26. 17:01
  „16! A "Pofátlanok" között lehetett a mostani belügyminiszter is, akinek milliárdos cége fejlődött ez alatt az idő alatt. Ez hogy lehet...? Emlékezhetünk annak idején az Únióban "árulkodó" jobboldali politikusokra is... Nem tudok "eltiport véleményekről" sem, most viszont a pallos ott lebeg... Ezért is lett pl. ide (külföldi hírek "belseje") eldugva ez a cikk is...”
 • 16. Pofátlan 2011. január 26. 13:25
  „A baloldali "filozófusok" nyolc évig dúskáltak a nép pénzén, és eltiportak mindenkit, akinek más véleménye volt mint nekik. Most persze uszítanak Brüsszelben. Sajnálatos dolog hogy "magyar" uniós képviselő, gönc kinga a saját országa ellen kampányol, felidézve rossz emlékű apja, "árpi bácsi" magyarellenes cselekedeteit a 90-es évekből, pedig az illető köztársasági elnökünk volt, igaz ezer év alatt a legrosszabb.”
 • 15. Jandex 2011. január 26. 12:01
  „http://stop.hu/articles/article.php?id=812994
  Khm...Khm... :)))”
 • 14. vikri 2011. január 26. 09:46
  „A Kultúra védelme nevében érdemes lenne szólni arról is (a Kisalföldnek is), hogy a Kormány "nem tart igényt" a szakmai albizottságokra a Kossuth- és Széchenyi-díjak odaítélésével kapcsolatban... Az ügy mögé is néztem, utánaolvastam - ezt (is) én felháborítónak tartom, kíváncsi vagyok a véleményekre (és magyarázkodásokra)!”
 • 13. Túrabakancs 2011. január 25. 23:31
  „háté! /12/
  Ha hiszed ha nem, ezt nevezik okos politizálásnak!
  Ha valakit manapság szemtől szemben támadsz, akkor vagy gyilkos,
  vagy terrorista, vagy rassista vagy. Emiatt kell úgy tárgyalni, hogy
  ne mondhassák rá mások az adott illetőre hogy radikális. Nem akarok okoskodni,
  /mert már többször megkaptam a magamét/ de a sorok között kell olvasni.
  Szerinted a médiatörvény kiknek a leghátrányosabb? Hát persze hogy a liberáélis
  szabadelvű szimpatizánsoknak, és nem kimondottan az MSZP-nek. Bár a kettő az
  elmúlt években majdnek egy és ugyanaz lett. Ez lett az MSZP igazi veszte, és ezt
  már az MSZP adott platformján is belátták, emiatt fog többfelé szakadni idővel a
  pártjuk.”
 • 12. háté 2011. január 25. 22:43
  „Orbán: ˝zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben kell tartani˝---izraelben ugye cézárviktor!
  ---a fejedben lévő zselés anyagot, jól összekeverték!
  Túrabakancs---ugye azért nem csak a fityesz írásait olvasod?

  Egyik-nap kioktatja a libsit, másik nap, mikor főnökei elé megy--- behúzza fülit-farkát! --ez o.v.”
 • 11. háté 2011. január 25. 22:35
  „10 Túrabakancs
  Szépen leírtad, mit tartanál helyesnek és normálisnak.
  De az élet a valóság teljesen más!
  Viktorotok nem kitakarítja, teljesen ezek irányítása alá hajtja hazánkat.
  Pár év múlva cionista vezetés mellett úgy hívják ezt a részt: Európai Egyesült Államok!
  Na, kik irányítják az usát?--zsidók! Kik akarják irányítani európát?--ugyanazok <moderálva>”
 • 10. Túrabakancs 2011. január 25. 22:07
  „háté! /9/
  Ne azután ítélj hogy Orbán mit üzent a zsidóságnak, hanem azután, mit tesz
  /szerencsére/ a hátuk mögött...kitakarítja őket a hatalomból úgy, hogy azért
  hagy egy-két semmirekellőt a helyén, csak így érhető el az a terv, hogy ne
  szólhassanak bele a dolgainkba rasszizmust kiáltozva világszerte felénk. Orbán
  az ő eszközükkel veszi fel a harcot, emiatt olyan vérszomjasak mostanában
  velünk szemben, érzik a "vesztüket". Sejtem hogy te Jobbikos érzelmű vagy,
  /jó ez így/ de azt is tudd, a Fidesz és a radikális oldal valójában egyet akar,
  a pártoskodást néha háttérbe kell szorítani.
  Jandex!
  Hála a jó égnek a legfrisebb felmérések szerint inkább az én verzióm a hihetőbb
  megállapítás. :)”
 • 9. háté 2011. január 25. 20:01
  „A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a társadalom értékes közösségének számító zsidóság jogait feltétel nélkül tiszteletben tartsák - biztosította Orbán Viktor kedden Brüsszelben Mose Kantort, az Európai Zsidó Kongresszus elnökét.
  A narancsos-magyar kormány fellép a Magyar nép ellenében, hogy a zsidóság jogait az eddigi szinten fenntartsák!
  Tehát mindent elkövetnek, hogy az ország 1,5%-a "feltétel nélkül" (O.V. szavai) rabolhassa tovább hazánkat!”
 • 8. Patriot 2011. január 25. 18:30
  „.szerencsére te is nevetsz ezen a hülyeségen.”
 • 7. Jandex 2011. január 25. 17:27
  „2. hozzászólás Túrabakancs 2011.01.25. 15:08
  Én csak ma két emberrel beszéltem Akiknek kinyílt a szeme és sírva kértek bocsánatot a Magyarságtól amiért a 2/3-ba tartoztak!:)))”
 • 6. Szabra 2011. január 25. 16:19
  „Liberális újság még begyújtani sem jó, hát még olvasni...............”
 • 5. háté 2011. január 25. 16:18
  „a liberális Süddeutsche Zeitung-- milyen szépen hangzik!
  --liberális, ----miért bújnak e szó mögé?---mert ezzel a szóval, minden elkövethető!”
 • 4. háté 2011. január 25. 16:13
  „MI Magyarok pénzeltük a liberális-zsidó irományokat, amikben ezek az elvetemültek bennünket aláztak.
  ............
  Azért kell nekik a magyar állampolgárság, hogy így kevésbé figyelnek fel rájuk, ha olyant írnak azt mondják rájuk; hülye magyar!
  Majd ha mindegyik nyíltan vállalná zsidó mivoltát egész más lenne megítélésük.
  Ha pénzről, lenyulásról, kárpotlásról van szó zsidó, ha gyalázkodásról aljasságról akkor a magyarság mögé bújnak! <moderálva......>”
 • 3. Patriot 2011. január 25. 15:10
  „Főleg pofátlan ahogy hallgatnak és lapítanak a több száz millás pályázati pénzekről ami ezeknek a világmegváltó liberális filozófusok zsebében landolt.
  Vajon ezek mitől érinthetetlenek, és miért sikkaszthatnak felelősségre vonás nélkül?”
 • 2. Túrabakancs 2011. január 25. 15:08
  „A németeknek halvány lila .ingjuk sincsen hogy az általuk védelmezett művelt
  liberális "gondolkodók" valamint elvtársaik mekkora anyagi és erkölcsi
  kárt okoztak az elmúlt min. 8-évben ennek a jobb sorsra érdemes
  országnak. Ma beszélgettem egy balos érzelmű emberrel és elmondta, lé-
  nyegében minden lépésével egyetért a kormányunknak, végre valaki a magyar
  érdekeket képviseli, még ha ez ideiglenesen konfliktusokkal já is. Úgy látszik
  továbbra is van remény, sok ember szeme kinyílt.”
 • 1. Jeromos 2011. január 25. 13:40
  „Okoskodó cikk, sajnos semmi köze a valósághoz, a németek meg főleg ne fasisztázzanak le senkit e téren van miért hallgatniuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonhárom emeletnyi zuhanást élt túl, taxira esett

Csodával határos módon élte túl zuhanását az a nő, aki egy Buenos Aires-i hotel 23. emeletéről esett… Tovább olvasom