Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Német honatyák kisded játékai a kitüntetésekkel

Németország a törvények, rendeletek és előírások országa. Az élet szinte minden területén paragrafusok, jogszabályok írják elő, mit és hogyan szabad vagy kell tenni - és mitől kell tartózkodnia az állampolgárnak.

Vonatkozik ez az állami kitüntetésekre is. Az egyik legmagasabb német elismerés, a szövetségi érdemkereszt "használati utasítása" még azt is rögzíti, hogyan kell viselni a rendjelet.

Férfiak esetében a mellkas baloldalán kell kitűzni úgy, hogy a zakó hajtókája eltakarja a tűt. Hölgyek esetében az érdemkereszt tenyérnyivel a bal váll alatt hordandó. Azt is pontos előírás szabályozza, hogy ki jöhet szóba a szövetségi érdemkereszt adományozása szempontjából. Évente mintegy 2500 olyan nő és férfi, aki "saját érdekei háttérbe szorításával huzamosabb időn keresztül jelentős erőfeszítéseket tett" a közjó kiemelkedő szolgálata terén.

A Süddeutsche Zeitungnak minap a tudomására jutott, hogy ezen kívül létezik még néhány "nem hivatalos" szabály is - legalábbis a Bundestag képviselői számára. Eszerint a parlamenti frakciók szóbeli megállapodása alapján egy-egy törvényhozási ciklus ideje alatt 30 honatya terjeszthető fel szövetségi érdemkeresztre. A fenti létszámon belül a frakciók mindenkori erőviszonyai döntik el, melyik pártból hány képviselő kerül sorra. Burkhard Hirsch FDP-politikust, aki 1994-98 között a Bundestag alelnöke volt, rendkívül bosszantja ez a "kiskapu". A müncheni újságnak nyilatkozva nevetségesnek nevezte a képviselők "előjogát" a kitüntetésre, mivel az leértékeli az érdemkeresztet azoknak a szemében, akik ténylegesen rászolgáltak.

Nem így látja a dolgot a kitüntetést adományozó szövetségi elnök hivatala. Az újság megkeresése nyomán ott közölték: szó sincs "átalányban osztogatott" elismerésről. Egyéni vizsgálat alapján pedig négyévente 30-nál jóval több honatya is rászolgálna a Bundesverdienstkreuzra, ugyanis "a képviselők társadalmi szerepvállalásának sokrétűségét túlságosan is kevéssé méltatja figyelemre a közvélemény" - hangoztatták az elnöki hivatalban. A frakciókban mindenesetre eltérően látják a dolgot. A Baloldal tudatta az újsággal, hogy méltatlannak tartja az "üzérkedést" a magas kitüntetéssel. A szociáldemokraták azt állítják, hogy nem tudnak semmit a kvóta alapján osztogatott érdemkeresztekről.

A Zöldek szóvivője pedig azt mondta, hogy frakciójuk az utóbbi húsz év alatt összesen négy képviselőt terjesztett föl a rangos elismerésre. A legtöbb Bundesverdienstkreuz ezek szerint az uniópártok (CDU/CSU) frakciójában talált gazdára - ám éppen ez a frakció nem kívánt állást foglalni a Süddeutsche Zeitung megkeresése nyomán...

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 18. 15:08
    „Nocsak született egy új Hitler aki rendeleteket kreál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai halászhajó ütközött dél-koreai hadihajóval

Felborult egy kínai halászhajó a Sárga-tengeren szombaton, miután a dél-koreai parti őrség egyik… Tovább olvasom