Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Német hatóságok: nem a spanyol uborka a ˝vétkes˝

Mégsem a spanyol uborka a "vétkes" a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.

A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC-baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt állította azt, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.

Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. Megfigyelők arra számítanak, hogy a mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány kapcsán kialakult spanyol-német vitát.

Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi minisztere sajtóértekezleten közölte, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz.

A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. A többi között azt állította: felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány kapcsán nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

A bejelentés megerősíti, hogy a német hatóságok továbbra is teljes sötétségben tapogatóznak arra vonatkozóan, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges coli baktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza: Azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

A sok kudarc közepette pozitív jelzés: a münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés - korábbinál jóval gyorsabb - kimutatását a betegek esetében. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen.

Sőt a bejelentés szerint az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi. Azaz hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.

Olvasóink írták

 • 7. fortuna54 2011. június 01. 19:11
  „6-os.Az 1.hozzászólásod ugye nagyon magasszinvonalu volt?Talán elmondanád,hogy te mit remélsz,mert a beböffenésedböl,nem sokat lehet következtetni.Még csak annyit,a magyar helyesírásra már 54 éve nincs szükségem,de annak ellenére nem szégyenkezem.Én meg azt gondolom,hogy az anális munkálatoknak,éppen te vagy a specialitája.Tehát szeretném tudni,hol látsz te koporsót,és koporsószeget?Vagy csak remálled látni? Fúrcsa bogár lehetsz te komám.No aggyék isten komám.”
 • 6. csompi1 2011. június 01. 18:18
  „5. fortuna54 2011.06.01. 11:41
  Meghajlok hatalmas tudásod előtt, mivel az aluliskolázott szót külön írtad, megértettem, hogy nem versenyezhetek iskolázottságoddal, mivel az alulról történt (gondolom análisan)....vagy alul iskola, fölül semmi?
  Te, és Csabakirály megtisztelnétek engem, és a többi kommentelőt, hogyha az üres beszólások helyett egy értelmes, vitára alkalmas mondatot írnátok le.”
 • 5. fortuna54 2011. június 01. 11:41
  „2.CsabaKirály.Nagyon is igazad van,de mitvársz az alul iskolázott hözöngöktöl?”
 • 4. csompi1 2011. június 01. 11:27
  „2. CsabaKiraly 2011.05.31. 20:26
  Miért is?”
 • 3. Contar 2011. június 01. 10:35
  „Én ezt a szeget a német alaposság koporsójában látom!”
 • 2. CsabaKiraly 2011. május 31. 20:26
  „Hol lennel te az EU nelkul? KInn a tanyan terdig a tragyaban, kajat keresnel.”
 • 1. csompi1 2011. május 31. 17:41
  „Újabb szeg az EU koporsójába....-remélem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elveszítheti trónját a szexbotrányba kevert svéd király?

Először szólalt meg a szexuális kicsapongással vádolt XVI. Károly Gusztáv svéd király a… Tovább olvasom