Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Német bankszámlabotrány: finn, svéd és norvég szálak

Németország megosztja liechtensteini titkos bankszámlákról szerzett információkat azokkal az országokkal, amelyeknek állampolgárai érintettek lehetnek - adta hírül a Handelsbaltt című német napilap. Az újság értesülései szerint Finnország, Svédország, Norvégia érdeklődött az ügyfelek listája iránt, amelyet Berlin 4.2 millió euróért (1.1 milliárd forintért) vett egy informátortól.
A listán több mint 700 olyan gazdag német nevét tartalmazza, akik adót csaltak azzal, hogy az alpesi hercegség számláira menekítették vagyonukat. A Handelsblatt úgy tudja, hogy a listán más országok állampolgárai is vannak.

Hétfőn a brit The Financial Times arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben a szigetország adóhivatala több mint 100 ezer fontot (35 millió forintot) fizetett egy listáért, amely olyan britek nevét tartalmazza, akik liechtensteini bankszámlákon keresztül kerülték meg az adófizetést.

Az alpesi állam uralkodója korábban azzal vádolta Németországot, hogy kémkedik pénzintézetei után és lopott banki adatokat vásárol. Alois herceg visszautasította, hogy feladja hagyományos banki titoktartását és segítsen Berlinnek az adócsalók felkutatásában. Közben a Liechtensteini LGT Bankcsoport elismerte, hogy egyik alkalmazottja, Heinrich Kieber lopta el még 2002-ben a kliensek adatait.

A férfi azóta elhagyta az alpesi országot. A közlemény szerint Kieber, aki 1999-től 2002-ig dolgozott a banknak, négy DVD-n összesen 1400 számlatulajdonosról rögzített információkat, amelyeket aztán eladott. Az LGT csoport azt állítja, hogy 1997-ben a spanyol hatóságok nemzetközi körözést adtak ki a férfi ellen egy ingatlanokat érintő csalás miatt. Az ügyben 2001 októberében el is ítélték Liechtensteinben: 371 ezer eurós (98 millió forintos) büntetést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülés közben halt meg a brit másodpilóta

Menetközben halt meg a brit GB légitársaság Manchesterből a ciprusi Paphosba tartó járatának… Tovább olvasom