Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Nem várható tömeges beáramlás az osztrák munkaerőpiacra a nyitás után

Nem várható az "olcsó" magyar munkaerő rohama az osztrák munkaerőpiacon a jövő évi teljes nyitás után, de szigorúbb ellenőrzésre van szükség - állapította meg egy új felmérés az ORF vasárnapi híradása szerint.
Az osztrák Iparszövetség (IV) által közzétett felmérésben megkérdezett szakértők nem számítanak nagyszámú magyar munkavállaló hirtelen megjelenésére 2011. május elseje után. A "bérdömping", vagyis az ausztriai béreket leszorító hatás és a feketemunka kiküszöbölése érdekében viszont fontosnak tartják a szigorúbb ellenőrzéshez szükséges törvényi feltételek megteremtését és a szorosabb együttműködést a munkaügyi ellenőrök, a társadalombiztosítási intézetek és a szakszervezetek között. A felmérés szerint több magyar vállalkozás jelenik majd meg a szolgáltató szektorban.

Ingrid Puschautz-Meidl az IV burgenlandi igazgatója szerint azok a magyar munkavállalók, akik készek voltak Ausztriában munkát vállalni, már régen megtették azt. A szakképzett munkaerő piaca már eddig is csaknem teljesen nyitott volt - mondta. Helene Sengstbratl, az Osztrák Munkaerő-piaci Szolgálat (AMS) tartományi igazgatója is hasonló véleményen van. "Abból indulunk ki, hogy a megfelelő szakképzettséggel rendelkező és kellőképpen mobil munkavállalók már itt vannak" - idézte a szakembert a felmérésről szóló, az IV honlapján közzétett közlemény. A verseny erősödésével lehet viszont számolni azokon a területeken, amelyeket eddig különösen védtek az európai unió bővítése után bevezetett osztrák átmeneti korlátozások, mint például a szakképzelten munkaerő és az építőmunkások.

A szolgáltató szektorban is várható a magyar vállalkozók erőteljesebb megjelenése. A tanulmány készítői 13 szakembert kérdeztek meg a munkaügyi szolgálat, valamint a munkaadói és a munkavállalói szervezetek munkatársai közül. A felmérés a NetLab osztrák-magyar határon átnyúló munkaerő-piaci együttműködés keretében készült. Az osztrák szociális partnerek a múlt hónapban javaslatot tettek az ausztriai ágazati minimálbérek megfizetésének szigorúbb ellenőrzésének törvényi szabályozására. A javaslatot a kormány is támogatja. Jelenleg a munkavállaló panaszára indulhat ilyen vizsgálat. Ha a javaslat megvalósul, a jövőben a hatóságok hivatalból is ellenőrizhetik a béreket és a munkáltatót akár több ezer eurós - legfeljebb 50 ezer euróig terjedő - bírsággal büntethetik.

Olvasóink írták

 • 8. elemér 2010. november 18. 09:14
  „"Abból indulunk ki, hogy a megfelelő szakképzettséggel rendelkező és kellőképpen mobil munkavállalók már itt vannak" Nekem világos hogy ez igy van.”
 • 7. bogote 2010. november 15. 17:11
  „miria! sem az osztrák munkaerő sem az osztrák bér nem fog csökkeni. Ugy lesz mint idáig: A külföldiek csak azt a foglalkozást fogják többnyire betölteni amit az osztrák nem akar. Pl. lásd vendéglátás!”
 • 6. Agent 2010. november 15. 08:32
  „5, mint írtam munkanélküliek esetében és egyébként hazai viszonylatban is siralmas a nyelvtudás aránya a népesség egészére nézve, ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne beszélnének sokan egy-két vagy több idegen nyelvet, arányaiban azonban kevesen vannak - vagyunk.”
 • 5. turtle 2010. november 15. 08:19
  „Ez a nyelvtudáshiány nem általánosító egy kicsit ? Vajon te sem tudsz nyelveket ? No ,ugye hogy igen. Mint ahogy rajtad kivül még sokan. Azonkivül meg is lehet tanulni. Ez is sokaknak sikerült már,főleg ,ha anyanyelvi környezetben gyakorolhatják. Ja és a mai világban nem azért munkanélküli valaki mert buta.”
 • 4. Agent 2010. november 15. 07:22
  „3, nem az útiköltség a legnagyobb baj a hazai munkanélkülieknél ha külföldi lehetőségről van szó, hanem a szinte teljesen hiányzó nyelvtudás”
 • 3. janika 2010. november 15. 07:05
  „Az úti költséget ki is kell fizetni. Hol lenne a Magyarnak erre pénze ?”
 • 2. szocdem 2010. november 14. 19:25
  „miria nem érted ami itt áll:

  Az ágazati minimálbérek megfizetését hatóságilag is bármikor ellenőrizhetik majd. Vagyis: egy cnettel sem kaphat kevesebbet a magyar az osztrák munkavállalónál!!!!
  Ennek nemzetgazdasági oka van. Nálunk senkit sem érdekel a munkabér, mert nem fogja fel senki, hogy abból fejlődi ka gazdaság nem a széchenyi hitelből. ha pár emberkereskedő olcsó magyar munkásokat vinne ki, akkor a járulékoktól és az adóktól is elesne az osztrák állam! Ezért ezt most jó előre - nagyon okosan -leszabályozzák!
  A bugris magyar mutyinak ezért esélye sem lesz! Persze lesz fekete munkás akkor is, de elég durva a bírság. Második eseteben meg vége a cégnek is ahogy olvasom.. Szóval a magyar (vagy szlovák) munkavállalók miatt az osztrák nem fog kevesebb bért kapni az tuti! (9,90 euro az átlag szakmunkás minimálbér óránként, és 7,50 a mezőgazdasági napszámosoké)
  Hajrá Austria! Így kell ezt csinálni ott, ahol nem szeretnék elterjedni a Magyarhoz hasonló nihilt....”
 • 1. miria 2010. november 14. 19:00
  „Csak nyugtával a napot , majd itt is az lesz mint a többi országban ahol már elöbb nyitottak . Minél több jol képzett , olcsobban dolgozo jön , annál kevessebb osztrákot fognak dolgoztatni . Ennek ellenére nekünk mindenképpen megéri kimenni dolgozni , de szerintem az osztrákok bére csökkenni fog egy idö után , majd megkapják azt a fönöküktöl , ha nem tetszik el lehet menni , sorban állnak az állásért .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heves esőknek halálos áldozata van Belgiumban

Az elmúlt nap heves esői okozta árvízben meghalt két ember vasárnapra virradóan Belgiumban -… Tovább olvasom