Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Nem valós a szocsi terrorfenyegetés

A fenyegető üzenetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a szocsi szervezőbizottságnál is elemezték.
14.40 - Más országok szerint sem valósak a fenyegető üzenetek

A MOB-hoz hasonlóan a Német (DOSB), az Osztrák (ÖOC), a Svájci, az Olasz és a Szlovén Olimpiai Bizottság is kapott terrorfenyegetést a közelgő szocsi játékok előtt.

"A MOB-hoz hasonlóan mi is kaptunk több e-mailcímre is konkrétumok nélküli fenyegető üzeneteket. A jelek szerint körlevélről van szó" - jelentette ki szerdán Christian Klaue DOSB-szóvivő, de hozzátette: minden biztonsággal kapcsolatos ügyet komolyan vesznek.

Wolfgang Eichler ÖOC-sajtófőnök szerint a hamis mail hozzájuk egy izraeli feladótól érkezett, aki évek óta küld fenyegető leveleket.

Svájci részről közölték, hogy teljesen megszokott az efféle levél a téli olimpiák előtt, míg az olasz szervezet, amelyhez ugyancsak eljutott az üzenet, hangsúlyozta, hogy bíznak a szervezők által meghozott biztonsági intézkedésekben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság megerősítette, hogy egy körlevélről van szó konkrét fenyegetés nélkül, ugyanakkor kijelentette, a NOB komolyan kezeli a biztonsági kérdéseket.

A MOB - a NOB és a szocsi szervezők válaszára hivatkozva - délutáni közleményében úgy fogalmazott: "...ebben az esetben úgy tűnik, hogy a több Nemzeti Olimpiai Bizottsághoz megküldött e-mail nem jelent fenyegetést és úgy tekinthető, mint a nyilvánosság egy tagjától érkezett esetleges, nem célzott üzenet."

13.48 - Nem valós az a terrorfenyegetés, amelyet a MOB - és más országok olimpiai bizottsága - kapott a közelgő szocsi játékok előtt.

Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója az MTI-nek azt mondta, a MOB e-mail címére érkezett fenyegető üzenetet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál és a szocsi szervezőbizottságnál is elemezték.

"A NOB és a szocsi szervezőbizottság is hivatalosan jelezte a levél elemzését követően, hogy a fenyegetés nem valós, és az a személy, aki küldte, mindenféle üzeneteket küldözgetett az olimpiai család sok tagjának" - fogalmazott Nagy Zsigmond, a Szocsiba utazó magyar csapat vezetője.

A MOB közleményben ismertette a részleteket. Ebben többek között az olvasható, hogy a NOB és a szocsi játékok szervezőbizottsága a MOB-hoz érkezett fenyegetésre a következő hivatalos állásfoglalást adta ki:
"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendkívül komolyan veszi a biztonságot és minden egyes hiteles információt továbbít az illetékes biztonsági szolgálatokhoz. Azonban ebben az esetben úgy tűnik, hogy a több Nemzeti Olimpiai Bizottsághoz megküldött e-mail nem jelent fenyegetést és úgy tekinthető, mint a nyilvánosság egy tagjától érkezett esetleges, nem célzott üzenet."

A MOB a válasz ismeretében hangsúlyozta, hogy folytatja az olimpiai előkészületeket és a magyar csapat részt vesz a játékokon:

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Szocsi Téli Olimpiai Játékok Szervezőbizottságának állásfoglalásai alapján a Magyar Olimpiai Bizottság változatlanul folytatja az olimpiai előkészületeket és a Magyar Olimpiai Csapat részt vesz a Szocsiban megrendezésre kerülő XXII. Téli Olimpiai Játékon." - áll a MOB közleményében.

Borkai Zsolt MOB-elnök az MTI-nek szerda reggel mondta el, hogy a testület nemzetközi e-mail címére érkezett fenyegető üzenet. Hozzátette: a MOB értesítette a NOB-ot, az orosz szervezőket, valamint Magyarországon a Terrorelhárítási Központot (TEK).

Fodor Gergely, a TEK társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője később az MTI-t arról tájékoztatta, hogy folyamatosan figyelik és értékelik az olimpiával kapcsolatos terrorfenyegetettséget, kapcsolatban vannak az orosz társszervekkel és részt vesznek a terrorfenyegetettséget vizsgáló munkacsoportban is. Mivel az orosz társszervektől kiemelt fenyegetettségre vonatkozó jelzés nem jött, a kapcsolattartás intenzitása nem változott - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bangkokba készül? Legyen óvatos!

A thaiföldi kormány szerdától Bangkok területére és egyes környező tartományokra 60 napos… Tovább olvasom