Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Nem tudott csatlakozni az űrállomáshoz a Szojuz

A dokkolást a hiba miatt két nappal elhalasztották. A hivatal vezetője szerint "semmi rendkívüli nem történt", az űrhajó legénysége jól van.
Műszaki hiba miatt a Szojuz űrhajó nem tudott csatlakozni a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), ezért a dokkolást két nappal elhalasztották - jelentette be szerda reggel Oleg Osztapenko, az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője.

Osztapenko szerint a Szojuz iránymeghatározó rendszerében adódtak problémák, ezért az űrhajó nem a hatórás, hanem a kétnapos dokkolási program szerint köt majd ki az ISS-en. A hivatal vezetője szerint "semmi rendkívüli nem történt", az űrhajó legénysége jól van, az asztronauták levetették szkafanderüket, és a terveknek megfelelően folytatják űrmissziójukat.

Az űrhajónak szerda reggel 4 óra 4 perckor kellett volna csatlakoznia az ISS-hez. Az új dokkolási időpont péntek hajnali 0 óra 58 perc.


Így indult az űrbe az orosz Szojuz űrhajó a a bajkonuri űrközpontból. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az űrhajó a start után mintegy 10 perccel rátért a kijelölt Föld körüli pályára, és hat óra múlva kellett volna megérkeznie az űrállomáshoz. Ekkor még zavartalanul működött minden műszer az űrhajón. A NASA amerikai űrhajózási és űrkutatási hivatal és a Roszkozmosz tájékoztatása szerint a tervezett dokkolást röviddel a kijelölt időpont előtt kellett elhalasztani, miután nem történt meg egy 24 másodperces hajtómű-manőver, amivel a Szojuz pozícióját az űrállomás pályájához igazították volna. Orosz illetékesek szerint a legénység most az elmaradt manőver megoldásán dolgozik, hogy pénteken hajnalban végrehajthassák az összekapcsolást.

"A legénység egészségi állapota jó, az életkörülmények (az űrhajóban) normálisak" – tette hozzá az ügynökség.

Így indult az űrbe az orosz Szojuz űrhajó a a bajkonuri űrközpontból. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az űrhajósok kiképzését végző központ vezetője, Szergej Krikaljov is biztosította az űrhajósokat, hogy "semmi szörnyű dolog sem történt". Krikaljov elmondta: a legkisebb hiba esetén is áttérnek a tartalék csatlakozó rendszerre, akár a rendszerben történik meghibásodás, akár az irányító központtal szakad meg a kapcsolat. Mint mondta, a legénységnek elegendő élelmiszer-, üzemanyag- és oxigéntartaléka van a kétnapos dokkolási program végrehajtásához.

Tavalyig az orosz űrhajók rendszerint a kétnapos program szerint csatlakoztak az ISS-hez. A szerdai lett volna az ötödik alkalom, amikor a "gyorsított", hatórás üzemmódban érik el az űrállomást.

Vitalij Lopota, az RKK Energia orosz állami rakétagyártó vállalat vezetője az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy feltehetően az űrhajó számítógépes rendszerében történt meghibásodás, de más lehetséges okokat sem zárnak ki.

Korábban:

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén elindult szerda hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból egy Szojuz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A két ország közös űrkutató tevékenységét - legalábbis egyelőre - nem befolyásolja a Krím orosz annektálása miatt kialakult politikai feszültség és a gazdasági büntetőintézkedések.

Így indult az űrbe az orosz Szojuz űrhajó a a bajkonuri űrközpontból. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A rakétát a tervnek megfelelően közép-európai idő szerint kedden 22 óra 17 perckor indították el, és a Szojuz TMA-12M űrhajó 10 perccel később Föld körüli pályára állt. Minden zökkenőmentesen történt. Az űrhajó az amerikai Steve Swansonnal és az orosz Alekszandr Szkvorcovval, illetve Oleg Artyemijevvel várhatóan hat órával az indítás után köt ki az ISS-en, ahol a trió fél évet fog eltölteni. A japán Vakata Koicsit, az amerikai Rick Mastracchiót és az orosz Mihail Tyurint váltják.

Swanson már két űrsiklóutazáson vett részt, Szkvorcov pedig már volt fél évig az ISS-en 2010-ben. Artyemijevnek ez az első űrutazása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maláj gép: családi gondjai miatt térítette el a pilóta?

A legújabb felvetés szerint a pilóta azért emelkedett a megengedettnél jóval nagyobb utazási… Tovább olvasom