Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Nem titkolják kilétüket az Ukrajnában lévő orosz katonák

Kijev szerint a Kelet-Ukrajnába benyomult orosz katonák az eddigiekkel ellentétben már nem titkolják, hogy az orosz fegyveres erők kötelékében szolgálnak.
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Luhanszk megyében olyan katonák tartózkodnak, akik egyenruhájukon az orosz fegyveres erők jelzéseit viselik. Liszenko közölte, hogy ezek a katonák folyosót létesítenek és fedezéket biztosítanak az Oroszországból Ukrajnába érkező haditechnikai eszközöknek és fegyvereknek.

Kijelentette, hogy számos donyecki és luhanszki településre az "orosz fegyveres erőkhöz való tartozásukat nem titkoló, képzett hivatásos orosz katonák érkeztek leváltani a szakadárok oldalán harcoló fegyvereseket".

Liszenko adatai szerint jelenleg Ukrajna területén legalább négy orosz zászlóalj van páncélozott harcjárművekkel és nehéztüzérségi fegyverekkel.

Eredménytelenül ért véget az összekötő csoport ülése


Eredmény nélkül ért véget hétfőn Minszkben az ukrajnai konfliktus békés lezárásának módjait kereső nemzetközi összekötő csoport ülése, az orosz hírügynökségek szerint a felek egyelőre csak írásos javaslataikat cserélték ki tanulmányozásra, s várhatóan pénteken ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Hétvégéig elfogadhatják az újabb oroszellenek szankciókat


Megerősítette hétfőn egy diplomáciai forrás azokat az információkat, amelyek szerint nem csak az Oroszországgal szemben alkalmazandó újabb gazdasági szankciókra vonatkozó javaslat készülhet el a hét végéig, hanem azokat még a héten el is fogadhatják a tagállamok.

A neve mellőzését kérő uniós diplomata szerint az Európai Bizottság már szerdai ülésén elfogadhatja a javaslatot, amely akár már másnap a tagállamok képviselői elé kerülhet. Ezt követően az úgynevezett állandó képviselők az állam- illetve kormányfőkkel való egyeztetés után, a tőlük kapott közvetlen és világos felhatalmazás birtokában el is fogadhatják azt.

További konkrétumok közlése nélkül az egyeztetéseket ismerő diplomata elmondta: az eddig elfogadott szankciók célja, hogy Oroszország gazdasága ne tudjon növekedni, ezt a célt szolgálja az értékpapírokra bevezetett uniós kereskedelmi tilalom, valamint az is, hogy az olajipar területén olyan technológiáktól igyekszik az Európai Unió elvágni Moszkvát, amelyekkel a jelenleg rendelkezésre álló energiamezők mellett újabb, sarkköri vagy éppen a mostaninál mélyebben lévő olajkészletekhez férhetne hozzá.

Állítólag 50 ukrán katona holttestét szállították Ilovajszkból egy zaporizzsjei hullaházba


Ellentmondásos közléseket tesznek ukrán tisztségviselők a Donyeck melletti Ilovajszknál történt súlyos ukrán katonai veszteségekről.

Állítólag ötven, Ilovajszknál elesett ukrán katona és önkéntes holttestét szállították vasárnap éjjel a szomszédos megyében lévő Zaporizzsja hullaházába. Az ukrán túsztárgyalók vezetője pedig hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők csaknem hétszáz tagja esett fogságba az utóbbi napok harcaiban Donyeck megyében, java részük Ilovajszk városánál.

Az ötven holttest érkezéséről Mihajlo Lohvinov, az ukrán hadsereg Zaporizzsja megyei parancsnokhelyettese beszélt hétfőn az Ukrinform ukrán hírügynökségnek.

Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az elmúlt 24 órában összesen 7 ukrán katona veszítette életét az ország keleti részén folyó harcokban.

Volodimir Ruban tartalékos vezérőrnagy, a fogolycserével foglalkozó központ vezetője hétfőn sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette, hogy csak a közelmúltbeli harcokban 680 ukrán katona esett fogságba Donyeck megyében, 80 százalékuk Ilovajszknál.

Pontos számot nem mondhatott, mert szavai szerint titkosították az ilovajszki harcokban fogságba esettek számát.

A túsztárgyaló bírálta a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) vezetését. "A harci cselekmények irányítása alapján az embernek az a benyomása támad, hogy az egész hadsereget fogságba akarják taszítani" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy a terrorellenes övezetben harcoló ukrán erők élelmiszerellátásával is már komoly gondok vannak. Szavai szerint semmi jele annak, hogy felkészítenék a haderőt a téli hideg időszakra.

Több mint egy hete folynak heves harcok a Donyeckhez vezető kulcsfontosságú városnál, ahol ukrán jelentések szerint szakadár fegyveresek orosz katonai segítséggel több ukrán egységet körbezártak és folyamatosan tűz alatt tartanak. Ukrán médiajelentések több százra teszik az Ilovajszknál elesettek számát az alapján, amit a katlanból kiszabadult ukrán katonák elmeséltek.

Több tucatnyi katona és önkéntes számolt be az utóbbi napokban az interneten arról, amit átéltek Ilovajszknál. A beszámolók alapján többszörös túlerővel találták szemben magukat, a hadvezetés ugyanakkor nem engedélyezte nekik a visszavonulást.

Mogherini: Nem létezik katonai megoldás az ukrán válságra


11:10 - Ukrajna, Európa és  Oroszország érdeke, hogy a válságra politikai és ne katonai megoldás  szülessen - hangoztatta Federica Mogherini olasz külügyminiszter. Az olasz diplomácia vezetője szerint  Vlagyimir Putyin orosz elnök megszegi ígéreteit.  

Kijelentette, "nem létezik" katonai megoldás az ukrán  válságra.   

Az olasz diplomácia vezetője szerint Vlagyimir Putyin orosz  elnök soha nem tartotta tiszteletben az általa vállalt  kötelezettségeket. Putyin "elszalasztotta a helyzet megfordításának  lehetőségét, amikor a malajziai repülőgép lelövése után nem  gyakorolt befolyást a szeparatistákra. Az általa vállalt ígéretek és  az ezeket követő magatartás között hatalmas a távolság" - jelentette  ki Mogherini.   

Szerinte az EU és Oroszország közötti partnerség Putyin  akaratából szakadt meg: "Oroszország jelenleg nem számít többé  stratégiai partnernek, de stratégiai szerepe a kontinensen  megmaradt".   

Federica Mogherini hangsúlyozta, hogy az ukrán válságban a  diplomácia megoldás mellett nincs más, és ennek eszközét képzik a  szankciók. "A kérdés az, hogy azok a szankciók, amelyek hatékonynak  bizonyulnak (...), rá tudják-e venni racionális magatartásra az  orosz vezetést. A mostani fázisban a Kreml saját népe érdekeivel  szemben cselekszik" - jelentette ki.   

Pozitív választásnak nevezte Ukrajna európai csatlakozását "Elvi  kérdés, hogy egy ország Európát választhassa anélkül, hogy ezzel  kárt okozna Oroszországnak vagy fenyegetné" - jelentette ki.   

Lekapcsolták az áramot a Krím nagyvárosaiban


9:50 - Az Oroszországhoz csatolt Krím félsziget  nagyvárosai villanyáram nélkül maradtak hétfőre virradó éjjel,  miután Ukrajna lekapcsolta őket az elektromos hálózatról, de  reggelre sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást - közölte a  Krimenergo áramszolgáltató vállalat.  

Szerhij Akszjonov krími ügyvezető államfő azt mondta az  orosz állami hírügynökségnek, hogy az áramszolgáltatást részben a  krími tartalék áramfejlesztők segítségével tudják biztosítani. Úgy  vélte, lehetnek még fennakadások a lakossági áramellátásban, de a  létfontosságú intézmények, köztük a kórházak, iskolák, óvodák,  állami hivatalok ellátása zavartalan.  

Az ukrán áramszolgáltatók közép-európai idő szerint vasárnap 21  óra tájban kapcsolták le a félsziget nagyvárosait a rendszerről.  Néhány órára áram nélkül maradt Kercs, Koktebel, Jalta, Szevasztopol  és Szimferopol néhány elővárosa. A Krimenergo tájékoztatása szerint  az ukrán hatóságok az áramellátás mintegy kétharmadát megszüntették.  

Akszjonov szerint Ukrajna javítási munkálatokra hivatkozva  állította le az áramellátást. Hangsúlyozta, hogy "az ilyen lépések  nem segítik elő a Krím és Ukrajna baráti kapcsolatainak  fejlesztését". Közlése szerint az áramellátás ismételt korlátozása  esetén a félsziget teljesen átáll a tartalék áramfejlesztőkre,  amelyek naponta 700 megawatt villanyáramot képesek termelni. Ukrajna  néhány órán keresztül csupán 150 megawatt áramot biztosított a  Krímnek.   

A Krím félsziget kormánya azt feltételezi, hogy Ukrajna  politikai megfontolásokból rendelte el a korlátozást, így akarván  bosszút állni a kelet-ukrajnai szakadárok "harci sikerei" miatt.  

A Krím jelenleg mintegy 80 százalékban az ukrajnai  áramszolgáltatóktól függ. A fennmaradó 20 százalékot hőerőművek,  nap- és szélenergiát hasznosító villanyerőművek biztosítják.

Őrhajót támadtak meg a szakadárok


9:35 - Az  oroszbarát erők tüzérsége megtámadta az ukrán hadsereg egyik  őrhajóját az Azovi-tengeren, a legénység két tagja eltűnt, nyolcat  sikerült kimenteni - közölte hétfőn az ukrán határőrség.  

Az előző nap történtekről Szerhij Asztahov azt mondta, hogy  az őrhajó elsüllyedt. A személyzet segítségére más őrhajók siettek.  Nyolc tengerészt kimentettek. Heten közülük megsebesültek, illetve  égési sérüléseket szenvedtek. Két tengerész eltűnt.  

Asztahov hozzátette, hogy elemzik a történteket. Úgy tűnik, hogy  az őrhajót egy tüzérségi rendszerrel támadták meg, de nem tudni  pontosan, hogy honnan.

"Közvetlen és nyílt agresszó" Ukrajna ellen


9:30 - Petro Porosenko ukrán államfő  szerint az elmúlt napok eseményei arról tanúskodnak, hogy  Oroszország "közvetlen és nyílt" agressziót indított Ukrajna ellen,  ami jelentősen megváltoztatja az erőegyensúlyt az ukrán fegyveres  erők kárára a harctéren, ahol az ukrán fegyveres erők a  Moszkva-barát szakadok ellen harcolnak.  

"Az elmúlt napokban a helyzet még jobban súlyosbodott,  Ukrajna ellen most közvetlen és nyílt agresszió kezdődött a  szomszédos ország részéről" - mondta hétfőn Porosenko egy kijevi  katonai akadémián tartott beszédében.  

Az államfő szerint a kelet-ukrajnai orosz agresszió gyökeresen  megváltoztatja a helyzetet a harctéren, nehezebb feladat elé állítja  a Moszkva-barát szakadárok ellen harcoló ukrán fegyveres erőket.   

"Mélyrehatóan elemezzük az elmúlt hét eseményeit, komoly  következtetéseket fogunk levonni, ez a személyi kérdésekre is  vonatkozik" - mondta Porosenko, és arról beszélt a kadétok előtt,  hogy a legutóbbi szociológiai felmérések szerint az ukrán hadsereg a  legmegbecsültebb intézménnyé vált Ukrajnában.  

Valerij Heletej védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán  csapatok nemcsak Donyeckben jelentek meg, hanem a luhanszki  repülőtérnél és más kelet-ukrajnai városokban is.   

"Oroszországgal harcolunk és Oroszország dönti el, hogy mi  zajlik a Donyec-medencében. Nem terroristákkal tárgyalunk, hanem a  Kreml képviselőivel" - mondta Heletej egy tévének adott  nyilatkozatában, amelyet hétfőre virradóra idézett az UNIAN  hírügynökség.  

A tárcavezető tanácsadója, Olekszandr Daniljuk azt mondta, hogy  az orosz hadsereg az elmúlt napokban 10-20 ezer katonát vezényelt  Ukrajna területére, azokon felül, akiket már korábban is a térségbe  küldött.  

A "terrorellenes hadművelet" törzskara hétfőn arról  tájékoztatott, hogy folytatódnak a harcok az ukrán deszantosok és  egy orosz harckocsi dandár között a luhanszki repülőtérnél, és a  Moszkva-barát fegyveresek is folyamatosan lövik a katonai  ejtőernyősök kezén lévő légikikötőt.

Putyin: Kijev saját lakosságát löveti


9:10 - Az orosz elnök azzal vádolta hétfőn Kijevet, hogy saját lakosságát  löveti, és nem akar tartalmas politikai párbeszédet folytatni a  kelet-ukrajnai szakadárokkal. Ugyanakkor - vélhetően az úgynevezett  összekötőcsoport minszki találkozójára utalva - hozzátette, hogy  most "megkezdődik a közvetlen tárgyalások folyamata".  

Vlagyimir Putyin a BBC-nek adott nyilatkozatban beszélt  erről. Azt állította, hogy a keleten (Kelet-Ukrajnában) jelenleg  zajló hadművelet célja kiszorítani az ukrán hadsereget a nagyobb  kelet-ukrajnai városok környékéről, hogy ne tudja lőni a  lakónegyedeket.  

Az elnök mindezt tragédiának nevezte, és azzal vádolta az ukrán  reguláris erőket, hogy szándékosan, "közvetlen irányzással" lövik a  lakónegyedeket az általuk bekerített nagyvárosokban.  

"És ez az, amiről, sajnálatosan, számos országban, egyebek közt  Európában nem akarnak tudomást venni" - tette hozzá.  

Putyin kijelentette, hogy most egy "nagyon fontos folyamat  kezdődik, a közvetlen tárgyalások folyamata". Úgy fogalmazott, hogy  sokáig dolgoztak ezen Petro Porosenko ukrán elnökkel és európai  vezetőkkel, és ennek eredményeképpen sikerült megállapodni "a  kapcsolatok újbóli felvételéről".  

Az orosz államfő ezzel valószínűleg az Európai Biztonsági és  Együttműködési Szervezet (EBESZ), Ukrajna és Oroszország  képviselőiből álló úgynevezett összekötőcsoport hétfőre, Minszkbe  összehívott tanácskozására utalt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcan haltak meg a párizsi gázrobbanásban

A végleges adatok szerint a balesetnek nyolc áldozata és 11 sérültje van, közülük négy állapota… Tovább olvasom