Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Nem találják a Kínában eltűnt magyar hegymászókat

Egyelőre nem találják a négy eltűnt magyar hegymászót Kínában, de már 5000 méteren járnak a mentők Szecsuanban azon a hegyen, amelynek csúcsára akartak a magyarok feljutni - tájékoztatta Sárközy Péter pekingi főkonzul a szecsuani mentők közlése alapján az MTI-t csütörtökön.

A mentőcsapat beszámolója szerint 4400 méteren, az alaptáborban látták a hegymászók holmiját, de úgy vélik, a négy magyar 5300 és 5500 méter között kerülhetett bajba. Egyelőre semmiféle nyomot nem találtak, az időjárási körülmények rosszak, havazik, a sziklákról folyamatosan szakad le a jég és a hó, ami nehezíti az előrejutást.

A kínai külügyminisztérium konzuli szolgálatán helyi idő szerint csütörtökön kora délután biztosították a pekingi magyar főkonzult afelől, hogy a kínai hatóságok mindent megtesznek az eltűnt magyar hegymászók megtalálásáért - számolt be a találkozóról Sárközy Péter.

A magyar diplomata tolmácsolta azt a felajánlást, amelyet a magyarországi hozzátartozók tettek, vagyis, hogy szükség esetén anyagi, vagy bármilyen más segítséget is megadnak a kutatás, a mentés elősegítéséhez, folytatásához. Magyarország ugyancsak kész mindenben rendelkezésre állni, ami a magyar hegymászók mielőbbi megtalálását segítheti.

Sárközy Péter elmondta, hogy kapcsolatban vannak az aggódó szülőkkel, hozzátartozókkal, és segítik folyamatos információhoz jutásukat.

A négy magyar, Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs és Tolnay Kata tapasztalt hegymászók, október 7-én indultak Kínába azzal a céllal, hogy a Zsen Csong Feng (Ren Zhong Feng) expedíció keretében október végéig feljussanak a Himalája szomszédságában lévő - ember még nem járta - 6079 méteres csúcsra. A csoportnak október 31-én kellett volna visszaérkeznie a tartomány székhelyére, Csengduba (Chengdu).

Eltűnésükről először kedden jelent meg hír a helyi sajtóban.

Olvasóink írták

  • 2. jánosi 2009. november 06. 19:40
    „janika te együtt érző, nemes lélek .......”
  • 1. janika 2009. november 05. 17:33
    „Lehet, hogy pár száz év múlva majd mutogatják Őket mint az "Ötzit"!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első bolygó, amely ellentétesen kering a csillagával

és amerikai kutatók a csillagászat történelmében első ízben fedeztek fel egy olyan bolygót, amely… Tovább olvasom