Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Nem szállít gázt Fehéroroszországnak a Gazprom

A Gazprom január 1-jétől nem szállít gázt Fehéroroszországnak, ha nem tudnak az árról megegyezni. Az orosz cég a jelenlegi ár többszörösét kéri. Minszk válaszul burkoltan a tranzitvezetékek elzárásával fenyegetőzött. A vita nem érinti Magyarország gázellátását.
Németországban, Lengyelországban és Litvániában viszont akadozhat az ellátás. Ukrajna jelezte, hogy segít a probléma rendezésében, az unió a vita mielőbbi rendezésére szólított fel.

Az orosz Gazprom megkezdte a felkészülést Fehéroroszország blokádjára. A Gazprom szerdán jelentette be, hogy január elsején leállítja a gázszállítást fehéroroszroszgába, ha nem tudnak az árról megállapodni év végéig.

Az orosz vállalat már figyelmeztette Németországot, Lengyelországot és Litvániát, hogy akadozhat a szolgáltatás.

A Gazprom szóvivője úgy véli: nagyobb mértékben tudják majd biztosítani a gázt egy fehéroroszrozági csapelzárás után, mint ahogy tavaly év elején.

A Gazprom a jelenlegi ár négyszeresét, vagyis 200 dollárt kért 1000 köbméter gázért. Később a követelését 105 dollárra csökkentette. Fehéroroszországnak ebből 75 dollárt kellene fizetnie, a többit a Fehérorosz Állami Gázipari Vállalat részvényeivel törlesztené.

Fehéroroszroszág ugyanakkor csak a 75 dolláros ezer köbméterenkénti árajánlatot fogadta el, a részvénybeszámítás helyett viszont azt követelte, hogy a Gazprom fizesse ki a Beltransgaz felét, vagyis 2,5 milliárd dollárt.

Erre a Gazprom azzal fenyegette Minszket, hogy az orosz kormányt exportvám kivetésére kéri majd, ami 60 dollárral megemelné az árat.

Minszk válaszul burkoltan a tranzitvezetékek elzárásával fenyegetőzött.

Ukrajna felajánlotta segítségét. Az energiaügyi miniszter bejelentette, készek földgázt szállítani az európai fogyasztóknak szükség esetén.

Az Európai Unió a vita gyors megoldására szólította fel a feleket. Az Európának szállított orosz fölgáz mintegy 30 százaléka Fehéoroszországon keresztül jut el az unióba.

A helyzet értékelésére Andris Piebalgs energiaügyekért felelős biztos január 4-re összehívja a Földgáz Koordinációs Csoportot.

Az orosz-fehérorosz vita nem befolyásolja Magyarország gázellátását - mondta el az InfoRádiónak Kutas István, az E.ON magyarországi földgázkereskedő cégének kommunikációs vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy helikopter Anglia partjainál

Hat ember meghalt, egy pedig eltűnt, amikor tengerbe zuhant egy helikopter szerdán Anglia partjaitól… Tovább olvasom