Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Nem süllyedhet el a Bősnél balesetet szenvedett hajó

Bős - Hatszáz tonna acéllal a fedélzetén megdőlt, majd megtelt vízzel egy magyar legénység vezette teherhajó a Dunán a szlovákiai Bősnél. Egész napos mentés után az uszály helyzete már stabil, de a szlovákok kártérítést követelnek majd a hajó tulajdonosától.


Rögzítették a bősi erőműnél pénteken délután balesetet szenvedett teherszállító hajót, ezért nem fenyegeti az elsüllyedés veszélye. A körülbelül 600 tonnányi acélrakományt folyamatosan, daruk segítségével szedik le, hogy a hajó ismét a helyére billenhessen. Ezzel a munkával néhány órán belül, tehát várhatóan még szombaton végeznek.

Az áru kirakodása után a szakember szerint helyreállhat a hajóforgalom, a szállítmányt pedig elindíthatják magyarországi célállomására.
Minderről Roman Straka, a vízgazdálkodási építővállalat igazgatója tájékoztatta a sajtó szombaton.

A mentési munkálatokban körülbelül ötvenen vesznek részt. Minden jel szerint az okozta a balesetet, hogy a német zászló alatt, magyar legénységgel közlekedő hajó rakományát nem rögzítették kellőképpen.
A baleset a bősi erőmű közelében történt, de e létesítményben nem esett kár.

Korábban:

19 óra 59 perc - Megmenekült a hajó, de lehet, hogy drága áron

Már kikötötték és teljes mértékben stabilizálták azt a német teherhajót a Dunán, amelynek rakománya a szlovákiai Bősnél pénteken délután megbillent és a hajó elsüllyedése fenyegetett.

"A vontató hajó és a két uszály helyzete már stabil, s nem kell tartani elsüllyedésüktől" - jelentette ki Roman Straka, a szlovák vízgazdálkodási vállalat főigazgatója szombaton Bősön.

Sajtóértekezleten elmondta: a rakomány kétharmadát már átrakták egy román teherhajóra, amely a magyarországi megrendelőhöz szállítja azt. Amennyiben nem jön közbe semmilyen váratlan esemény, valószínű, hogy még az esti órákban újraindulhat a hajóközlekedés a Dunán, amely péntek délután óta szünetel.

A vontatóhajót és az uszályokat a tehermentesítés után haladéktalanul átvizsgálják és a pozsonyi kikötőbe irányítják. "A szlovák vízgazdálkodási vállalat az elveszett bevételekért várhatóan kártérítést fog követelni a hajó német tulajdonosától" - zárta szavait Straka.

18 óra 03 perc - Részben sikerült a mentés

Roman Straka, a szlovák vízgazdálkodási vállalat vezérigazgatója szerint az egész napos mentés során darukat és búvárokat is igénybe vettek, hogy visszaállítsák a hajó egyensúlyát. Ez egyelőre csak részben sikerült; a munkát több ízben meg kellett szakítani, mert a hajó elsüllyedése fenyegetett.

"Sikerült stabilizálni szombatra az egy nappal korábban megbillent teherhajó helyzetét a Dunán, de az erőmű mindkét zsilipkamrája továbbra is zárva marad" - tette hozzá Jozef Moravcík, a szlovák állami hajózási felügyelet igazgatója.

10 óra 52 perc - A vízerőmű kamrájához csapódtak

Az Új szó tudósítása szerint a hajó pénteken ütközött a bősi vízerőműnél. A hivatalos információ szerint a vontatóhajó a bősi vízerőmű kamrájának a bejáratához csapódott. Azért kezdett süllyedni vagy legalábbis az egyik oldalára fordulni, mert a baleset következtében megbillent az egyik félére tóduló acélrakomány miatt.


A megbillent hajóról a legénység és a rakomány is szerencsésen megmenekült. Forrás: Új szó.
A megbillent hajóról a legénység és a rakomány is szerencsésen megmenekült. Forrás: Új szó.


Ausztriából Magyarországra tartott

Daruval szabadították meg a tehertől a veszélybe került, német zászló alatt közlekedő hajót, amely Ausztriából Magyarországra tartott, a fedélzetén négy fő alkotta személyzettel.

Őket a partra szállították. Jozef Moravčík, a Szlovák Hajózási Vállalat igazgatójának tájékoztatása szerint az azonnal megkezdett mentési munkálatoknak köszönhetően a hajó nem süllyedt, mivel megakadályozták, hogy víz kerüljön a fedélzetre.

A helyszínen hírzárlatot rendelt el az igazgató.

Vissza akarják billenteni

Az eddigi jelentések szerint a hajtótest nem sérült meg, bár úgy tűnik, kisebb szivárgások vannak. A mentést végzők célja, hogy a hajót visszabillentsék, majd elvontassák, hogy megújulhasson a forgalom.

A legénység segített a mentés koordinálásában, tagjait a rendőrség is meghallgatta.

A baleset miatt lezárták a közlekedési zsilipkamrákat, jelenleg búvárok is segítik a mentési akciót.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok szenvedtek súlyos balesetet az S4-es úton

Sigleß - Három jármű és benne több utas szenvedett súlyos közlekedési balesetet az osztrák S4-es… Tovább olvasom