Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Nem okoz világjárványt az ebola a vírus felfedezője szerint

A WHO szerint nincs szükség a légi utazás korlátozására, a felfedezője szerint nincs esély világjárványra, Sierra Leonéban azonban szükségállapotot hirdettek ki.
Nem okoz világjárványt az Ebola-vírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges - jelentette ki a vírus belga felfedezője.

"Még ha egy Ebola-hordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy Ebola-fertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót" - idézte Peter Piot szavait a The Daily Telegraph brit napilap.

Piot 27 éves korában, 1976-ban vett részt az új vírus azonosításában. Ma a nagy hírű londoni Higiénia és Trópusi Betegségek Iskolájának igazgatója.

Az Ebola-vírust egy Zairéban (a mai Kongói Demokratikus Köztársaság) meghalt apáca vérmintájának elemezésekor azonosították egy antwerpeni laboratóriumban. Ezután Piot elutazott egy Ebola-járványtól sújtott zairei faluba.

"A tartományban élők igen el voltak keseredve, mert voltak települések, ahol minden nyolcadik embert az ebola ölt meg" - mesélte Piot.

A kutatók észrevették, hogy a legtöbb fertőzés 20-30 éves nőket sújtott, akik terhestanácsadásra jártak egy klinikára. Megállapították, hogy a vírus terjedését néhány tű okozta, ezekkel adtak injekciót a várandós kismamáknak.

A temetésekkel kapcsolatosan is sok volt a fertőzés. "Aki ebolában halt meg, és testét mindenütt elborította a vírus, azt is szabad kézzel mosdatták. Így terjedt a kórokozó, és ilyesmi történik most Nyugat-Afrikában" - magyarázta Piot.

Elmondta: Libéria és Sierra Leone évtizedeken át tartó háborún van túl, ez nehezíti a halálos kór elleni erőfeszítéseket. "Az emberek nem bíznak a hatóságokban, a szegénységgel és az elégtelen egészségügyi ellátással együtt ez magyarázza a járvány mostani kitörését és gyors terjedését" - vélte Piot.

Az egészségügyi dolgozók felszerelése is hiányos, nincs védőöltözékük, védőkesztyűjük sem - tette hozzá.

"Kísérleti Ebola-oltóanyagok léteznek már, és vannak kezelések, amelyek állatoknál ígéretes eredményeket hoztak, ezeket embereken kellene most megvizsgálni. Világos, hogy új vírusok mindig fel fognak bukkanni, és az ebola is folyton visszatér" - hangsúlyozta a kutató.

WHO: nincs szükség a légi utazás korlátozására



Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem javasolja a légi utazás korlátozását és a határlezárásokat az Ebola-járvány nyugat-afrikai kitörése miatt - tájékoztatott csütörtökön a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).

A montreali székhelyű IATA a WHO-val és az ENSZ légi ügynökségével (ICAO) napokon át folytatott konzultációt követően adta ki közleményét. A dokumentumban a szövetség leszögezte: egy Ebola-vírussal fertőzött ember egy repülőgép fedélzetén csekély fertőzési kockázatot jelent a jármű többi utasára nézve. A konzultációra annak nyomán került sor, hogy meghalt egy férfi a kórtól, miután repülővel Libériából Nigériába utazott.

A februárban kitört járvány a WHO adatai szerint 672 emberrel végzett Libériában, Guineában, Sierra Leonéban és Nigériában. A WHO összesen 1201 ebolás, illetve az Ebola-vírus tüneteit mutató esetről tud. A libériai kormány hétfőn már elrendelte az ország legtöbb határátkelőjének lezárását, korlátozta a tömegrendezvényeket.

Sierra Leonéban szükségállapotot hirdettek ki



Libéria után Sierra Leonéban is egészségügyi szükségállapotot rendeltek el csütörtökön a régióban terjedő Ebola-járvány megfékezése céljából.

Az intézkedést a nyugat-afrikai ország elnöke jelentette be. Ernest Bai Koroma közölte, hogy karantén alá helyezik a halálos vírus epicentrumait, így a keleti országrész jelentős területeit. A biztonsági erőket arra utasították, hogy gondoskodjanak a rendelkezés végrehajtásáról. Az intézkedések legalább két hónapig lesznek érvényben.

Szerda este a szomszédos Libériában is hasonló lépésekről döntöttek a hatóságok: elrendelték az iskolák bezárását és számos közösség karantén alá helyezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán Gáza mellett felfegyverzi Ciszjordániát is

Az iráni külügyminiszter kiemelte, megadnak minden módukban álló segítséget, hogy erősítsék a… Tovább olvasom