Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem lehet radikális polgármestere Belgrádnak

Szerbia - A Borisz Tadics-féle Demokrata Párt kész felbontani a koalíciót a Szerbiai Szocialista Párttal, ha az belgrádi városi szinten fenntartja a koalíciót a Szerb Radikális Párttal - értesült a Blic belgrádi napilap.
Az újság forrása szerint a demokraták elnöke - aki egyben Szerbia államfője is - ilyen értelmű ultimátumot intézett Ivica Dacsics szocialista vezetőhöz.

A helyzet úgy alakult, hogy egy esetleges demokrata szakítás a szocialistákkal már nem jelentené a most kínkeservesen létrehozott szerb koalíciós kormány végét is. Hiszen a szocialisták szövetségesei - a nyugdíjaspárt és az Egységes Szerbia - már nem lépnének ki a kormánykoalícióból, ha a szocialistákat kitessékelnék onnan, megmaradna tehát a kormányzáshoz szükséges parlamenti többség, hiszen még a liberálisok is segítségre lennének a kisebbségi pártok mellett.

Dacsicsnak azonban nem egyszerű a döntés. A szocialisták ugyanis városi szinten kategorikusan elutasítnak minden együttműködést a Liberális Demokrata Párttal, amely párt nélkül viszont nem lenne meg szükséges többség Belgrádban. Tetejében már alá is írták a városi koalíciós megállapodást a radikálisokkal, amely megállapodás értelmében radikális polgármestere lenne Belgrádnak. Ez az amit Tadicsék semmi szín alatt sem tudnak elfogadni.

Még a szakítás árán sem. A fővárosi képviseleti testület hétfői alakuló ülése tehát várhatólag csak a képviselők mandátumának hitelesítéséig jut el, a polgármester-választással várni kell, amíg Dacsics nem dönti el, hogyan evickél ki a radikálisokkal és Kostunicáékkal korábban megkötött koalícióból. Egyes lapok a belgrádi kényszerigazgatás lehetőségét emlegetik, mások a megismételt választásokat sem zárják ki városi szinten. A legvalószínűbb azonban, hogy a szocialisták Belgrádban is hátat fordítnak a Szerb Radikális Pártnak és a Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Pártnak, és Belgrádnak demokrata polgármestere lesz Dragan Djilasz személyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 InterCity-Expresst töröltek Németországban

Németország - Pénteken estig már 90 menetrendszerinti ICE-járatát törölte a Német Vasút (DB)… Tovább olvasom