Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Nem kell tartani a dinár árfolyam zuhanásától

A szerb polgároknak nem kell tartaniuk a dinár árfolyamának nagy zuhanásától, nem ismétlődhet meg a korai 90-es évek hiperinflációja - nyugtatta a közvéleményt szombaton Radovan Jelasics, a Szerb Nemzeti Bank kormányzója.
A jegybank vezetője emlékeztetett, hogy a nagy pénzromlás idején a központi bank nyakló nélkül bocsátotta ki a dinárt az állam számára, az pedig költekezett. Az infláció meg az egekbe szökött.

A nagy pénztömeg miatt akkor a szerb valuta teljesen elértéktelenedett. Arra a kérdésre, hogy a nemzeti bank meg tudja-e gátolni a dinár további gyengülését, a bankkormányzó kijelentette, hogy a központi bank ezt már teszi is. Deviza eladásával dinárt von ki a forgalomból.

A nemzeti banknak esze ágában sincs hitelt hagyni jóvá az államnak. "Mivel mi nem bocsátunk ki dinárt, előbb-utóbb hiány mutatkozik majd dinárból" - mondta Jelasics a Blic című belgrádi újságnak. Annak a veszélye sem áll fenn, hogy a bankok a dinár egy részét devizába forgassák, mert nekik sem felel meg az árfolyam.

A dinár hiánya pedig arra ösztönöz, hogy a devizapiacra gyakorolt nyomás helyett a devizát adják el, hogy a szükséges dinárhoz jussanak, ami kedvezően hat ki mind az árfolyamra, mind az inflációra. "Nem tudom megmondani, hogy mikor áll meg a dinár gyengülése, három nap múlva vagy három hónap múlva, de az biztos, hogy nem ismétlődik meg a helyzet kilencvenes évek elejéről" - mondta a jegybanki vezető. A rendelkezésre álló novemberi adatok szerint az infláció az év végéig 9,7 százalékos lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Neves ex-politikusokat nem engednek be Zimbabwéba

A zimbabwei hatóságok szombaton megtagadták a beutazási vízumot Jimmy Cartertől, Kofi Annantól és… Tovább olvasom