Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nem írta alá a tanköynv-rendeletet a szlovák államfő

Szlovákia - Nem írta alá a kisebbségi tankönyvek kétnyelvű földrajzinév-használatát elrendelő oktatásitörvény-módosítást a szlovák államfő. Ivan Gašparovič ezzel azt tette, amit a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt is kért tőle.
A törvénymódosítás értelmében például a szlovákiai magyar iskoláknak szánt magyar tankönyvekben a földrajzi nevek előbb magyarul szerepelnének, szlovák megfelelőjüket pedig a magyar névalak után, zárójelben tüntetnék fel. Nem vonatkozna mindez azokra a szlovákiai földrajzi nevekre, amelyeknek magyar megfelelőjét művileg, rendszerint a 19. században alkották meg.

A kétnyelvű megoldásra Robert Fico szlovák kormányfő a magyar kollégájával folytatott november 15-i révkomáromi (Komárno) tárgyalásán tett ígéretet. A kérdésben ezzel szembekerült koalíciós partnereivel is, akik a csak szlovák nyelvű névhasználatot szorgalmazták, s arra is szavaztak.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) eredetileg a kisebbségi nyelvű - tehát magyar - tankönyvekben a magyar névhasználatra dolgozott ki javaslatot, de a parlamentben a kétnyelvű megoldást is támogatta, mert saját indítványát nem tudta keresztülvinni. Slotáék a legkisebb kormánypárttal, a Vladimír Mečiar vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal együtt a kétnyelvű használat ellen voksoltak. A Slota-párt a voksolás után azonnal kérte az elnököt, ne írja alá a módosítást, s jelezte: ha mégis így tenne, az ügyben az alkotmánybírósághoz fordul.

Gašparovič több indokkal is alátámasztja döntését. Szerinte a jogszabály ellentétes a szlovák alkotmány jogállamiságról szóló részével. Utal arra, hogy a kisebbségi nyelvű földrajzinév-használat nem egyeztethető össze a térképészeti-geodéziai, valamint az államnyelvről szóló törvénnyel. Ahhoz, hogy kisebbségi nyelven legyenek használhatók a földrajzi nevek, további jogszabály-módosítások kellenek. A törvény ilyen formájában nem volna összeegyeztethető a jogrenddel, és ha hatályba lépne, sérülne a jogállamiság. A szlovák elnök terminológiai-jogtechnikai problémákat is felvet: nem világos számára, egy-egy kisebbség nyelvénél mi számít általánosan elfogadott, meghonosodott földrajzi névnek, s miként kell eljárni azoknál a megnevezéseknél, amelyeknek nincs általánosan elfogadott neve.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint az elnök képtelen pártatlanul, államférfihoz méltó módon ellátni tisztségét, és döntése is igazolja, hogy a tankönyvügyet elnökválasztási kampányának rendeli alá. A magyar párt Független Hírügynökséghez eljuttatott közleménye ezzel arra utal, hogy - Ficóékhoz hasonlóan - Slotáék is támogatják Gašparovič jövő évi újraválasztását. Ugyanakkor az MKP reméli, hogy a kétnyelvű használatot megszavazó 107 képviselőnek lesz ereje megtörni az elnöki vétót, vagyis újra megszavazza a módosítást.

Olvasóink írták

  • 1. 1.László 2008. december 21. 20:27
    „Előre tudtam hogy ez így fog történni és a szlovákok is tudták már akkor amikor csak homályos igéreteket tettek. Egyenlőre az az ideiglenes megoldás hogy a magyar diákok saját kezüleg golyóstollal gondoskodnak róla hogy a könyveikben magyarul is szerepeljenek a földrajzi nevek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlinben emlékművet kapnak a nácikorszak cigány áldozatai

A német fővárosban pénteken rakják le annak az emlékműnek az alapkövét, mely a Hitler-korszak sinti… Tovább olvasom