Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nem indulhat a chicagói polgármesterségért Rahm Emanuel

Nem jogosult indulni a chicagói polgármesteri címért Rahm Emanuel, Barack Obama volt kabinetfőnöke - közölte hétfőn Illinois állam fellebbviteli bírósága.

A bíróság azért zárta ki az indulók közül, mert a politikus chicagói lakosként még nem rendelkezik egyéves bejegyzéssel. Emanuel tavaly ősszel éppen azért döntött úgy, hogy megválik a Fehér Házban viselt magas funkciójától, mert versenybe kívánt szállni a város elöljáróságáért.
A háromtagú testület 2:1 arányban szavazott egy korábbi bírói ítélet ellen, amely megengedte volna Emanuel jelöltségét a február 22-i választáson. Az ítélet kihirdetése előtt a volt elnöki kabinetfőnök volt a választási verseny esélyese, s ő kapta a legtöbb választói kampány-hozzájárulást is.

Vetélytársai annak alapján kérdőjelezték választhatóságát, hogy Emanuel két évvel ezelőtt - a szintén chicagói Barack Obama elnököt követve - Washingtonba költözött, s bérbe adta a "szeles városban" található lakását.

A politikus azt állítja, hogy mindig is Chicagóban szeretett volna élni, s csak az elnök kérésének tett elegedet, amikor ideiglenesen az amerikai fővárosban telepedett le.

A fellebbviteli bíróság döntése szerint Emanuel nem tett eleget a jelöltséghez szükséges egyéves helybenlakás feltételének, s nem felelt meg az előírás által megengedett egyetlen kivételnek sem.
Az ítélet az illinoisi legfelsőbb bíróságon még megfellebbezhető. Korábban a chicagói választási bizottság és az illetékes Cook megyei bíró egyaránt úgy ítélte meg, hogy Emanuel nem adta fel chicagói lakását, amikor Washingtonba költözött.

A demokratapárti Richard Daley chicagói polgármester ősszel jelentette be, hogy nem kíván hetedszer is harcba szállni posztjáért. A sors fintora, hogy Obama nemrégiben Daley fivérét, Williamet választotta a Fehér Ház új kabinetfőnökének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás Domogyedovón: harmincnál több halálos áldozat - fotók!

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel önmagát a legnagyobb moszkvai repülőtéren, Domogyedovón hétfő délután. Tovább olvasom