Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Nem idnulhatnak újra a japán atomerőmű reaktorai

A bíróság szerint a takahamai atomerőmű két reaktora nem felel meg a négy évvel ezelőtti földrengés és szökőár után bevezetett biztonsági előírásoknak.
Egy japán bíróság megtiltotta kedden a takahamai atomerőmű két reaktorának újraindítását, azzal az indokkal, hogy nem felelnek meg a négy évvel ezelőtti földrengés és szökőár után bevezetett biztonsági előírásoknak.

A takahamai atomerőmű a Japán-tenger partján, Fukui prefektúrában van, olyan térségben, amely erős szökőár esetén a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik. Az erőmű Oszakát és környékét látja el elektromos energiával. Négy reaktora van, s ezek közül a hármas és a négyes újraindítását tiltotta meg a fukui kerületi bíróság. Az erőművet üzemeltető vállalat várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen.

A 2011. március 11-én történt földrengés és a földmozgás következtében kialakult hatalmas szökőár után - amely súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőmű három reaktorát, nukleáris katasztrófát okozva - Japánban leállították mind a 48 még működő atomreaktort. A kormány ezután új, szigorúbb biztonsági előírásokat dolgozott ki az atomerőművek számára, mindenfajta üzemi balesetek, természeti csapások vagy terrortámadások kivédésére.

A szükséges munkálatok elvégzése után a japán energiaipari cégek 21 reaktor újraindítását kérelmezték, de a biztonsági ellenőrzések nagyon lassan haladnak. A takahamai erőmű már megkapta a működési engedélyt a helyi hatóságoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz idő miatt elhalasztották a SpaceX teherűrhajójának indítását

A halasztás miatt legalább egy nap késéssel érkezik majd meg az ISS fedélzetére egy 1800 kilogrammos… Tovább olvasom