Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Nem hozott eredményt a német elnökválasztás első fordulója

Nem hozott eredményt a német elnökválasztás első fordulója: a szerdai szavazáson sem a kormánypártok jelöltje, Christian Wulff, sem az esélyesebb ellenjelölt Joachim Gauck nem szerzett abszolút többséget.

A második fordulóban az új államfő megválasztásához ismét abszolút többség szükséges. Ha ezt egyik jelölt sem kapja meg, harmadik fordulót rendeznek, amelyben már az egyszerű többség is elegendő.

Németország új elnökét közvetett módon, az erre a célra létrehozott szövetségi közgyűlés választja meg. Az 1244 tagú testületben fele-fele arányban foglaltak a Bundestag képviselői, illetve a tartományok többnyire közéleti delegáltjai. A szavazás első fordulójában Christian Wulff 600 voksot, míg riválisa, az egykori keletnémet polgárjogi harcos, Joachim Gauck 499 szavazatot szerzett. A Baloldal pártjának önálló jelöltje, Lukrezia Jochimsen 126 szavazathoz jutott.

Az első állásfoglalások szerint a kormánypárti padsorokból mintegy 40 képviselő Gauckra adhatta le voksát. A koalíciós pártok ugyanis a testületben 644 mandátummal rendelkeznek, és közülük csak kevesen nem vettek részt a szavazáson. A voksolás titkos volt, mindazonáltal az eredmények egyértelművé tették, hogy az előzetesen megkövetelt szavazási pártfegyelmet a koalíciós pártok nem tartották be. Mindez - bármi is lesz a szavazás második, sőt adott esetben harmadik fordulójának eredménye - érzékeny csapás Angela Merkel kancellár, CDU-elnök és az általa vezetett koalíció számára.

Természetesen azonnal megindultak a találgatások arról, hogy a koalíciós pártok által jelölt alsó-szászországi miniszterelnök, illetve CDU-alelnök miért nem kapta meg már az első fordulóban a várt abszolút többséget. Megfigyelők mindezt egyrészt azzal magyarázták, hogy a koalíciós padsorokból néhányan így kívánták kifejezni elégedetlenségüket Merkel politikájával, másrészt ugyanakkor arra is rámutattak: az ellenzéki szociáldemokrata párt, illetve a Zöldek által jelölt, korábbi NDK-s ellenzéki vezető, az egykori evangélikus lelkész Joachim Gauck a kormánypártok körében is nagy népszerűséget élvez.

Amennyiben a második forduló sem hoz eredményt, a harmadikban a Baloldal pártja lehet a mérleg nyelve. Amennyiben ugyanis a reformkommunista párt küldöttjei lemondanak saját - teljesen esélytelen - jelöltjük támogatásáról, óriási meglepetésre eldönthetik a szavazást Gauck javára, Wulff ellenében. mindez beláthatatlan belpolitikai következményekkel járhat.

A háború utáni német elnökválasztások történetében eddig kétszer fordult elő, hogy az új államfő megválasztásához három fordulóra volt szükség.

Olvasóink írták

  • 1. meir 2010. július 01. 14:06
    „vigyazat!!!!
    most nagyon gonosz leszek!!!!
    -etiopiaban ez a veszely nem all fenn, meg ha sokszazezren orommel elhiznanak is!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

vártnál kisebb növekedés a szerb gazdaságban

Szerbiában 2008 óta először 0,6 százalékkal nőtt a GDP az idei első negyedévben az egy évvel… Tovább olvasom