Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nem hazugság csak pontatlan információ- CIA baki brit földön

A Fehér Ház szerint hibát követtek el, amikor nem tájékoztatták a briteket arról, hogy a CIA két gépe leszállt és tankolt brit földön. Az eset még 2002-ben történt, amikor az amerikai hírszerzés két járata landolt az Indiai-óceánon fekvő Diego Garcia szigetén, ami brit fennhatóság alatt áll. A gépek terrorizmussal gyanúsított foglyokat szállítottak, és az Egyesült Királyság korábban tagadta, hogy ilyen gépek használták volna területét.
Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az amerikai kormány egy ellenőrzés során vette észre az "adminisztrációs hibát". Sajnálatát fejezte ki, hogy pontatlan információt adtak korábban a briteknek, és tagadta, hogy hazudtak volna. David Miliband brit külügyminiszter csütörtökön bocsánatot kért az angol parlamenttől, amiért egy amerikai jegyzőkönyvi hiba miatt nem tudtak az esetről.

A politikus azt mondta, sajnálja, hogy ki kell javítaniuk a korábban jóhiszeműen tett kijelentéseket, amikben tagadták, hogy a CIA "rendkívüli kiadatásban" részt vevő gépei brit területet használtak volna. Miliband azt mondta, az amerikaiak úgy tájékoztatták, hogy egyik fogoly sem brit állampolgár, és egyiküket azóta már szabadon engedték, a másik Guantanamón van.

A gyanúsítottak nem voltak titkos CIA-börtönökben és nem vetették őket alá "vízbefojtásos technikának" (waterboarding) vagy más kínzásos vallatási módszernek - tette hozzá a politikus, amerikai információkra hivatkozva. Gordon Brown brit miniszterelnök Brüsszelben azt mondta, ez "nagyon komoly ügy". A kormányfő szerint az a fontos, hogy ez ne történhessen meg még egyszer.

Diego Garcia egy sziget az Indiai-óceánon, az Egyenlítőtől 7 fokkal délre fekszik, körülbelül félúton Afrika és Indonézia között. A "rendkívüli kiadatás" kifejezést arra használják, amikor az amerikai hírszerzés más országokba küldi a terrorizmussal gyanúsítottakat kihallgatásra, ahol nem védi őket az amerikai jogrendszer.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két albán autót robbantottak fel Horvátországban

Két albán nemzetiségű férfi furgonját robbantották fel csütörtökön a horvátországi Pula városában -… Tovább olvasom