Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Nem fogadta el Jacenyuk lemondását az ukrán parlament

A kormányfő távozása mellett mindössze 16 képviselő szavazott a 450 fős ukrán törvényhozás 331 jelen lévő tagja közül.
Nem fogadta el Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök múlt heti lemondását csütörtöki rendkívüli ülésén az ukrán parlament, és ezzel elhárult a politikai válság veszélye a háború és gazdasági válság sújtotta országban.

A kormányfő távozása mellett mindössze 16 képviselő szavazott - 14 független és kettő a Régiók Pártja frakciójából - a 450 fős ukrán törvényhozás 331 jelen lévő tagja közül.

A parlament zárt plenáris ülést tartott, csak a miniszterelnök lemondásáról való szavazás volt nyilvános.

Jacenyuk múlt csütörtökön nyújtotta be lemondását, amit egyrészről azzal indokolt, hogy feloszlott a parlamentben a kormánykoalíció, másrészről a parlament még csak napirendre sem tűzte a kormánynak a politikai és gazdasági válság megoldását célzó javaslatait. A kormánykoalíció a Petro Porosenko elnök mögött álló Ütés párt kezdeményezésére bomlott fel, amelyhez csatlakozott a nacionalista Szabadság párt is. Képviselőik szavai szerint azért, hogy így nyújtsanak lehetőséget az államfőnek parlament feloszlatására és előre hozott parlamenti választások kiírására. A koalíció felbomlását a miniszterelnök pártja, a javarészt liberálisokból és jobboldaliakból álló Haza pártszövetség nem támogatta.

Jacenyuk azzal vádolta meg a koalíció pártjainak képviselőit, hogy választási esélyeiket az ország ügyei elé helyezik. Lemondásának bejelentése után viszont Jacenyukot is ugyanez a vád érte.

A képviselők végül a csütörtöki zárt ülésen támogatták Jacenyuk kezdeményezéseit a költségvetés bevételeinek növelésére, és ezzel tulajdonképpen rendeződött a kormányfő és a parlament között kialakult konfliktus, amely azzal fenyegetett, hogy politikai válságba sodródik az ország, miközben keleti felében dúlnak a harcok a kormányerők és a Moszkvához húzó szakadár fegyveresek között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maláj gép: eljutottak a helyszínre a nemzetközi szakértők

A szakértői csoport több napon át tartó sikertelen próbálkozás után jutott el a a maláj utasszállító… Tovább olvasom