Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Nem engedik be a diákokat az ungvári egyetem magyar karaira

A magyar állam 68 millió forintot adott az ungvári egyetem magyar nyelvű karainak szánt épületrész kialakításához. Az épületet átadták, a diákokat mégsem engedik be. Van, aki rosszat sejt.

Lezárva tartják Ungváron a nemzeti egyetem tíz napja ünnepélyesen megnyitott magyar tannyelvű humán- és természettudományi karának épületrészét, a helyiségekbe nem engedik be a diákokat - írta a hétvégén az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című országos ukrajnai lap.

A magyar oktatási nyelvű karon október elsején 300 magyar nemzetiségű diáknak kellett volna megkezdenie a tanulmányait. Az újság értesülései szerint azonban olyan híresztelések keltek szárnyra, hogy a magyar állam 68 millió forintos támogatásából kialakított tantermekbe valamelyik ukrán nyelvű kart költöztetik be. A magyar kar egyik magát megnevezni nem akaró munkatársa elmondta: van némi igazság a pletykákban. A hivatalos álláspont szerint a tantermeket műszaki okból nem vehetik birtokukba a diákok.

A lap újságírójának telefonon feltett kérdésére az egyetem rektori hivatalának név nélkül válaszoló munkatársa felháborodva jegyezte meg, hogy a magyarokkal folyton baj van. Ezután kifejtette: az épületszárny még nem áll készen, nincs minden bútor és berendezési tárgy a helyén, nem szerelték fel a táblákat, és nem rendezték be a dékáni hivatalt sem.

Ugyanakkor Petro Lizanec professzor, a magyar kar dékánja az újságnak azt nyilatkozta, hogy nincs semmi gond a magyar történelem és európai integráció, valamint fizika és matematika szakokat egyesítő humán- és természettudományi karral. Szerinte a problémák megoldódtak, és hétfőtől a diákok fokozatosan vehetik birtokba a tantermeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángszóróval végzett a rokonokkal

Az osztrák rendőrök letartóztattak egy férfit, aki a gyanú szerint rokonait egy saját készítésű… Tovább olvasom