Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Nem akar több IMF hitelt felvenni Ukrajna

Nem akar több IMF hitelt felvenni UkrajnaKép forrása: karpathir.com
A pénzügyminiszter szerint Ukrajnának ezután a saját lábára kell állnia, gazdaságilag és pénzügyileg egyaránt önállóvá kell válnia, és az ehhez szükséges feltételeket most teremti meg a kormány.
Az ukrán pénzügyminiszter szerint országának már nem lesz szüksége további IMF támogatásra azután, hogy a jelenlegi, hatodik hitelmegállapodás lejár két év múlva.

Olekszandr Daniljuk Facebook oldalán azt írta, hogy

végig kell vinni a Nemzetközi Valutaalappal 2015-ben négy évre kötött együttműködési megállapodást, ami egyben az utolsó lesz.

A miniszter szerint Ukrajnának ezután a saját lábára kell állnia, gazdaságilag és pénzügyileg egyaránt önállóvá kell válnia, és az ehhez szükséges feltételeket most teremti meg a kormány.

Az IMF 2015 márciusában négyéves, 17,5 milliárd dollár keretösszegű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával, ami a korábbi, 2014-ben tető alá hozott megállapodást váltotta fel, amit nem sikerült végigvinni.

A jelenleg folyó program keretében Ukrajna eddig négy részletben összesen 8,38 milliárd dollár hitelt kapott az IMF-től. 

Ukrajna 25 éve vette fel a kapcsolatot az IMF-fel, amellyel 1994 és 2013 között öt hitelprogramot indított el, de egyiket sem sikerült befejezni. Rendre az történt, hogy miután Ukrajna a megajánlott hitelkeretből lehívott néhány részletet, a programot le kellett állítani, mert az ukrán kormány nem hajtotta végre a hitelmegállapodás feltételeit.

Az ukrán gazdaság az idei második negyedévben 2,4 százalékkal nőtt éves szinten az első negyedévi 2,5 százalékos bővülés után. 

Tavaly 2,3 százalékkal nőtt az ukrán gazdaság, 2016-ban először jegyeztek fel bővülést négy év után.

Az ukrán jegybank előrejelzése szerint idén 1,6 százalékos GDP-növekedés várható, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap viszont 2 százalékos bővüléssel számol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német szélsőjobb is megállítaná Brüsszelt

A német szélsőjobb is megállítaná Brüsszelt
Magyar szlogennel kampányol a német jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD) párt. Tovább olvasom