Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Nelson Mandela haldoklik: nehéz búcsúra készül Dél-Afrika

Június elején a 94 éves Nelson Mandelát ismét kórházba szállították kiújult tüdőgyulladása miatt.
Június elején a 94 éves Nelson Mandelát ismét kórházba szállították kiújult tüdőgyulladása miatt. A Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének állapota válságos, és az ország próbál felkészülni az "elkerülhetetlenre" - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mandela idén már a harmadik alkalommal szorul kórházi kezelésre, állapota korábban még soha nem volt ennyire súlyos. Egy pretoriai kórház intenzív osztályán ápolják: bár a kezelésre jól reagál, az orvosok ezúttal "válságosnak" minősítették az állapotát.

Noha a dél-afrikai kormány korábban igyekezte kisebbíteni Mandela betegségének súlyosságát és sokszor "rutinvizsgálatként" vagy "kisebb egészségügyi problémaként" utalt a Nobel-békedíjas idős politikus kórházi tartózkodásaira, most nem akarja szépíteni azt, ami nyilvánvalóan hamarosan bekövetkezik. "Imádkozzatok érte" - kérte Jacob Zuma dél-afrikai elnök június 8-án, amikor Mandelát beszállították a kórházba. Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai érsek azt kívánta az egykori apartheid-ellenes politikusnak, hogy "érjen véget a szenvedése". Andrew Mlangeni pedig, aki egykor együtt raboskodott Mandelával a hírhedt Robben-börtönszigeten, feltehetően sok dél-afrikai szívéből beszélt, amikor azt kérte a Mandela családtól: "engedjétek őt végre elmenni".

Ezt persze könnyebb tanácsolni, mint ténylegesen megtenni. A család ugyanis virágzó üzleteket folytat a dicsőséges Mandela név használatával: a Daily Maverick nevű dél-afrikai internetes újság kutakodása szerint a család több mint 220 olyan vállalkozásban érdekelt, amely valamilyen módon a Mandela névvel operál. Nelson Mandela halála után ezekből az üzletekből várhatóan kevesebb bevétel folyik majd be.

Természetesen számítanak arra Dél-Afrikában, hogy a Nobel-békedíjas Nelson Mandela sem élhet örökké. Mégis az ország első fekete bőrű elnökének halála korszakváltást fog hozni. Mandelát Dél-Afrikában szinte szentként tisztelik, sokak számára egyfajta makulátlan erkölcsi tartást testesít meg. Minél kevesebbet látni ebből a mindennapi politikában, amelyet átitat a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) párt harácsolása és intrikája, annál erősebbé válik a tisztelet Mandela iránt. A dél-afrikai társadalom önértékelése nagyban azon alapul, hogy a nemzet a sajátjának mondhat egy ilyen személyiséget, akit az utolsó nagy ANC-vezetőként tartanak számon. Mandelának Walter Sisulu és Oliver Tambo apartheid-ellenes politikusokkal együtt a szabadság és a béke volt a szívügye. A nyomdokába nemigen léphet senki, hiszen a jelenleg Dél-Afrikát kormányzó Jacob Zuma generációjának egyetlen szívügye van: a pénz.

Mandela egészségi állapotának súlyosságára éppen Zuma világított rá azzal, hogy április végén a legutóbbi kórházi kezelés után tiszteletét tette az idős politikusnál, és ehhez magával vitte a mindig szolgálatkész közszolgálati televízió egy forgatócsoportját is. A találkozón készült képsorok egy nyilvánvalóan súlyos állapotban lévő, megtört Mandelát mutattak, arcán még az oxigénmaszk nyomai is látszottak. A dél-afrikai tévénézők egy gyámoltalan idős férfit láttak, aki nem tudta megvédeni magát a kamerák előtt vigyorgó Zuma szemtelenségével szemben, aki Mandela révén nyilvánvalóan saját magát próbálta fényezni.

A dolog mindenesetre visszafelé sült el. A máskülönben számos kérdésben megosztott és szívesen vitatkozó dél-afrikaiak korábban kevés alkalommal álltak ki ennyire egységesen valami mellett, mint Zuma botrányos beteglátogató műsora után. "Úgy kezelték Mandelát, mint egy állatkerti élőlényt" - bosszankodott a Twitteren egy tévénéző, aki vélhetően sokak nevében fogalmazta meg felháborodását. Nem kizárt, hogy a szóban forgó képsorok afféle utolsó lökést adtak a nemzetnek, hogy képes legyen elfogadni az elkerülhetetlent, és méltósággal búcsút venni nagyra becsült szülöttjétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegen szólalt fel az ukrán miniszterhelyettes

Ellenzéki képviselők szerint részegen szólalt fel az ukrán parlamentben kedden Anatolij … Tovább olvasom