Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Negyven év kell a fukusimai erőmű elbontásához

Negyven évet vesz igénybe a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű teljes szétszerelése
Negyven évet vesz igénybe a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű teljes szétszerelése - közölte csütörtökön a japán média.

A híradások szerint az atomerőművet működtető vállalat, a Tepco az illetékes minisztériummal és az atomenergia-ipari kormánybizottsággal közösen új menetrendet készített az atombaleset okozta károk felszámolására. Eszerint a reaktorok hidegleállítása után a szakértők megkezdik az előkészületeket az elhasznált fűtőrudak kiemelésére a reaktorok felett található pihentető-medencékből. Ez körülbelül 2014-ben veszi kezdetét.

Ezután kezdődik a kárfelszámolás legbonyolultabb szakasza, a megolvadt nukleáris fűtőanyag eltávolítása a tönkrement reaktorokból. Erre legalább tíz évet kell várni, s csak a reaktormagok kiemelése körülbelül 25 évet vesz majd igénybe. Ezután öt évig tart majd a reaktorépületek és más létesítmények elbontása.

A szakértők eddig harminc évre tervezték a reaktorok teljes szétszerelését, de egyes műveletek bonyolultsága miatt most már negyven évvel számolnak. Az atomenergia-ipari kormánybizottság jelentésében hangsúlyozza, hogy a kárfelszámolók folyamatosan nagy sugárzásnak lesznek kitéve, ezért távirányítású robotok fokozott igénybevételére lesz szükség. Ügyelniük kell majd arra, hogy ne történjék újabb radioaktív szivárgás.

Jelenleg a szakemberek a vége felé járnak a három megrongálódott atomreaktor hidegleállítása előkészületeinek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Államtitok: nem utazhatnak külföldre az orosz űrkutatási hivatal munkatársai

Jövőre nem utazhatnak külföldre az orosz űrkutatási hivatal munkatársai, akik államtitoknak… Tovább olvasom