Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Negyedik napja tart az egyetemisták akciója a Bécsi Egyetemen

Negyedik napja tart az egyetemisták helyfoglalási akciója a Bécsi Egyetemen. Csütörtökön az oktatási viszonyokkal elégedetlen diákok több száz fős csoportja békés tüntetés keretében elfoglalta a központi előadótermet, s azt azóta is elzárva tartja a külvilág elől.

A hallgatói képviseletektől függetlenül szerveződött akció résztvevői tárgyalni szeretnének az egyetem vezetőségével, illetve Johannes Hahn felsőoktatásért is felelős miniszterrel.

Tárgyalásokra eddig nem került sor, igaz, az egyetemi vezetők szerint alulról szerveződő csoportban az első napokban nehezen lehetett találni valakit, aki a csoport képviselőjeként lépett volna fel. A tekintélyes méretű előadóteremben vasárnap mintegy száz diák tartózkodott. A helyiségben csütörtök óta nem tartanak órákat, s vasárnap egy felvételi vizsgát részben elhalasztott, illetve máshol tartott meg az egyetem az akció miatt.

A tüntetők számos követelést fogalmaztak meg. Leginkább a felsőfokú oktatás színvonalának hanyatlásától tartanak a bolognai rendszer bevezetésének módja és a költségvetési megszorítások miatt, emellett a tandíj teljes eltörlését és az egyes egyetemeken meglévő létszámkorlátozások megszüntetését követelik. A diákok a túlzsúfolt tantermekre és a szűk tantárgyválasztékra is panaszkodnak. A hallgatói érdekképviseleti szervezetek egy része elhatárolódott az akciótól, bár kijelentette, hogy a célokkal egyetért.

A rendőrség eddig egyszer vonult ki a helyszínre: rövid időre lezárták a bejáratot, hogy ne mehessenek be még többen az épületbe és ne legyen túlzsúfolt a terem. A tüntetők sajtótájékoztatókon kívül egy újonnan létrehozott honlapon tudatták céljaikat, sőt egy ismert közösségi portálon is bejegyezték magukat. A jelek szerint akár hosszabb ideig is készek kitartani, s szerdára tüntetést helyeztek kilátásba. Honlapjukon élelmiszert, továbbá eszközöket kérnek támogatóiktól egy egyszerű konyha berendezéséhez.

Az elmúlt hetekben feszültséget keltett a felsőoktatásban az is, hogy a felsőoktatási tandíj eltörlésével (a diákok nagy többségének nem kell fizetnie) megugrott a beiratkozók száma. Egyes intézményekre 40 százalékkal többen iratkoztak be az idén. Felvetődött a tandíj újbóli bevezetésének a lehetősége is. A tüntetők ezt hevesen ellenzik, ahogy az úgynevezett tanulmányi bevezető időszakot is. A 2011-ig bevezetendő rendszerben legfeljebb két félév után megfelelési vizsgát kell tennie a hallgatónak.

Sokan ezt a létszámkorlátozás burkolt eszközének tartják. Az egyetemi vezetők pénzügyi nehézségektől tartanak a megnövekedett létszám miatt, és úgy gondolják, a tandíjjal együtt megszűnt egy fontos tényező, amely helytállásra ösztönözte a diákokat, így olyanok is jelentkeznek, aki nem akarnak igazán diplomát szerezni. Az ingyenesség még vonzóbbá tette az osztrák egyetemeket és főiskolákat a szomszédos Németországban.

Olyannyira, hogy néhány párt és egyetem felvetette: fizettessenek költségtérítést a német diákokkal. A szakminiszter elutasítja ezt a megoldást.

Olvasóink írták

 • 2. PaPa 2009. október 29. 06:43
  „Példát vehetünk megint az osztrákoktól, mert ők egységesen kiállnak a szemét politikusokkal szembe. Ki is fogják harcolni az igazukat. Mi a magyar virtust nem ismerő legyöngített semmire kerülő (tisztelet a kivételnek, pl. akik a mekiben tanulás mellett dolgoznak). Sajnos a cionista csavargó éhenkórász politikusok elérik célúkat a semitmondo magyar meg beleteszi a fejét az igába. Két olyan dolog van amiért kimenne az utcára a magyar 1) ha bezárnák a TESKOT és hozzá hasonló üzleteket 2) ha bezárnák a bevásárló központokat 3) ha nem lenne diszkó”
 • 1. hehe08 2009. október 27. 10:14
  „Jöhetnének hozzánk is, mert itt sincs oktatási színvonal.....
  Sajnos elintézték nekünk a nagy liberálisok, hogy legalább olyan hülyék legyünk mint amerikában............ csak itthon nem érdekel senkit......
  Azért mókás, hogy egy bölcsész kérdezi meg a mekiben, hogy segíthet-e?????????
  Szakemberek meg nincsenek, mert a leghülyébbet is felveszik egyetemre a fejpénz miatt......

  A hülye szülő (tisztelet a kivételnek) meg erőlteti a hülye gyerekét...... ahelyett, hogy szakmát adna a kezébe és dolgozni hagyná.... mert lehet hogy azt remekül csinálná......
  csakhát ugye.... büdös a munka.....!!!
  mindenki celeb akar lenni meg hasonló idiótaságok..... :D...... aztán meg az egyéb semmire se való diplomájukkal lassan éhen halnak.......
  gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolországban kibővítették a roncsprémium programot

A spanyol kormány 40 millió euróval megtoldotta a régi autók lecserélését célzó úgynevezett… Tovább olvasom