Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Négy embert ölt meg a Kis-Antillákon az Irma hurrikán - fotók

Az emberek észak felé menekülnek. Az országutak zsúfolásig telve, a benzinkutak kiürülőben vannak.
Antigua és Barbudát letorolta a hurrikán

 Az emberek észak felé menekülnek. Az országutak zsúfolásig telve, a benzinkutak kiürülőben vannak.

Az emberek észak felé menekülnek. Az országutak zsúfolásig telve, a benzinkutak kiürülőben vannak.

Puerto Ricónál tombol már a rendkívül heves, 5-ös erősségű, Florida felé tartó Irma hurrikán, amely szinte a földdel tette egyenlővé Antigua és Barbudát.
 

Donald Trump amerikai elnök szerda este telefonon egyeztetett Florida, Puerto Rico és az amerikai Virgin-szigetek kormányzójával is a természeti katasztrófáról. A Fehér Ház közölte: a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) és a segélyszervezetek felkészültek a segítségnyújtásra.
    
Florida déli szigetein szerda estére csaknem teljesen befejeződött a lakosság kiköltöztetése, már 25 ezer ember hagyta el otthonát. Miamiban és Fort Lauderdale-ben tart az evakuálás, Cape Canaveral rakétaindító bázisát lezárták. Csütörtökön lezárják Floridának azt a két atomerőművét is, amely a hurrikán valószínű útvonalában van, és valószínűleg Key West repülőterét is.
    

Rick Scott kormányzó ismét felhívta a floridaiak figyelmét, hogy minél előbb távozzanak onnan is, ahol nem kötelező az evakuálás, például a Miaminál lévő South Beachből.
"Most azonnal induljanak útnak!" - fogalmazott felhívásában a kormányzó, hangsúlyozva, hogy a hurrikán "életveszélyes vihar lesz".
A nagy televíziós csatornák folyamatosan tanácsokkal és tudnivalókkal látják el a vihar útjában lévő területek lakóit, a dél-floridai élelmiszer-üzletekben a polcok már kiürültek. Az országutak zsúfolásig telve, a menekülők észak felé igyekeznek. A benzinkutak kiürülőben vannak, Florida Georgiától és Alabamától kért segítséget, ahonnan már útnak is indultak az üzemanyag-szállító teherautók. Florida északi vidékein és a szomszédos Georgiában már felállították az első menedékhelyeket is.
    
Nem kegyelmez Irma: a karibi térségben pusztít a trópusi vihar

A parányi karibi szigetország, Antigua és Barbuda az első híradások szerint szinte teljesen romokban hever, az 1700 lelket számláló Barbudán a házak 90 százalékát a földdel tette egyenlővé a vihar. A karibi szigetvilágban Irma eddig 4 halálos áldozatot követelt. A hurrikánt csaknem 300 kilométer/órás széllökések kísérik. Szerdán két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött: a mexikói partoknál a Katia, az Atlanti-óceán fölött a José pusztít. Az utóbbi a Kis-Antilláktól mintegy 1600 kilométernyire alakult ki, és a meteorológusok arra számítanak, hogy nem éri el a szárazföldet.
    
Közben Texasban és Louisianában tart a Harvey hurrikán pusztítása nyomán keletkezett romok és törmelékek eltakarítása. Greg Abbott kormányzó bejelentette: a vihar halálos áldozatainak száma elérte a 70-et.

Négy halálos áldozat a Kis-Antilákon

Edouard Philippe francia kormányfő csütörtöki tájékoztatása szerint négy holttestet találtak Saint martin karibi sziget francia felén az Irma hurrikán elvonulása után. A holland oldalon is van halott.

A mérleg még nem végleges, mert még folynak a mentési munkálatok. A kár jelentős , az épületek 95 százalékában kár esett, 60 százalékuk lakhatatlanná vált. Nincs áram, nincs ivóvíz, benzint nem lehet kapni - mondta Philippe egy párizsi sajtótájékoztatón a sziget hatóságaira hivatkozva.

A kormány pénteken elrendeli a szükségállapotot, hogy a biztosítók mielőbb fizethessenek a károsultaknak - tette hozzá.

Korábban a francia belügyminiszter nyolc halálos áldozatról adott hírt a francia Antillákon, de utóbb kiderült, hogy ebbe olyanokat is beleszámoltak, akik más, az orkánnal össze nem függő okból haltak meg.

A sziget holland oldaláról egy halottat és számos sérültet jelentettek. A károkról még nincs átfogó kép. Előfordultak viszont fosztogatási kísérletek, ezért ötven rendőrt küldenek erősítésül Curacaóból - mondta a belügyminiszter.

Haitin a kormány elrendelte az északi partvidék egy részének a kiürítését. A szigetet nem csak a szélvihar fenyegeti, hanem a vele járó heves esőzés is, amely súlyos áradásokat okozhat. Az embereket felszólították, hogy keressenek menedéket a magasabban fekvő környékeken.

Haitin az elrendelt kiürítés kötelező hatályú, de nincs elég rendőr vagy más hivatalos személy, aki a végrehajtást ellenőrizni tudná.

A kubai polgári védelem a sziget északkeleti partvidékéről szállítja el a lakosokat 125 központba még mielőtt az Irma megérkezik a következő órákban. Santiago tartományban 38 ezer embert helyeznek el ezekben a központokban, további húsz ezernek pedig azt tanácsolják, hogy utazzanak távolabbi biztonságos helyre a rokonaikhoz és ismerőseikhez. A hurrikán pénteken söpör át a szigeten.

Az Irma továbbra is a legfelső, ötös kategóriába tartozik, 300 kilométer körüli szélsebességgel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági réseket találtak a német választások lebonyolításához használt szoftverben

A szövetségi választási bizottság dolgozik a megoldáson, és kizártnak tartja, hogy bárki is manipulálni tudja a végeredményt. Tovább olvasom