Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

NATO: további 600 kiképző megy Afganisztánba

A NATO bejelentette szerdán, hogy a szövetség európai tagállamai további 600 oktatót ajánlottak fel az afgán hadsereg kiképzéséhez.
James Appathurai NATO-szóvivő elmondta, hogy a decemberben felajánlott 1000 fővel együtt elérték a szükséges létszám felét. A szövetség afganisztáni missziójának fontos eleme, hogy az afgán hadsereg és a rendfenntartó erők olyan felkészültségi fokot érjenek el, hogy fokozatosan átvehessék a NATO feladatait az iszlamista felkelők elleni harcban. Az új stratégia az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka, Stanley McChrystal nevéhez fűződik.

Lényege, hogy fokozatosan az afgán hadsereg vegye át a felelősséget a hadműveletekért, a biztonság szavatolásáért. Az európai elkötelezettség - nem utolsósorban az ellenséges közvélemény miatt - egyre erőtlenebb.

Az európai államok lefaragják katonai költségvetésüket, miközben egyre többen vélik úgy, hogy a háborút nem lehet megnyerni. Legutóbb a holland koalíció bomlott fel, mert a szocialisták tartják magukat a korábbi megállapodáshoz a 2000 fős holland csapatok idén nyáron történő kivonásáról. Nem kizárt, hogy mások is követik a példát; az ugyancsak az ország déli részén állomásozó kanadaiak is tervezik 2800 fős csapataik kivonását.

A NATO-központban azt remélik, hogy a jövő év végéig a jelenlegi 97 ezer főről csaknem a duplájára emelkedik az afgán hadsereg létszáma, a 94 ezres rendőrségé pedig további 40 ezerrel bővül.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. február 25. 12:56
    „Oszamának talán nincs is ennyi embere,mint a hány "kiképzőt" oda delegálnak! Nemgondolják, hogy már egy kicsit nevetségesek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az amerikai új lakóingatlanok értékesítése januárban

Rekord alacsonyra csökkent, a várt növekedés helyett, az új amerikai lakóingatlanok januári eladása… Tovább olvasom