Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

NATO: jelentős orosz erők vonultak ki Ukrajnából

Bizonyos számú orosz katona maradt még Ukrajna határain belül is, de egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mennyi.
A NATO azt észleli, hogy jelentős orosz erőket vonnak ki Ukrajnából, de több ezer orosz katonát továbbra is a határ közelében állomásoztatnak - közölte szerdán Brüsszelben az atlanti szövetség egyik katonai szóvivője.
Jay Janzen alezredestől kapott tájékoztatásra hivatkozó médiabeszámolók szerint bizonyos számú orosz katona maradt még Ukrajna határain belül is, de egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mennyi. Egyfelől az oroszpárti szeparatisták által ellenőrzött határátkelőknél mindkét irányba rendszeresek a csapatmozgások, másfelől az orosz különleges erők tagjait, akik közül szintén tartózkodnak Ukrajnában, nehéz azonosítani - magyarázta a NATO-tiszt.

NATO-források szeptember első napjaiban úgy vélekedtek, hogy több ezer orosz katona és több száz harckocsi észlelhető ukrán területen, és további húszezer fős orosz haderő állomásozik a határ közelében. Egy héttel ezelőtti NATO-értesülések arról szóltak, hogy a szeptember 5-én bejelentett tűzszüneti egyezmény előírásai ellenére még mindig csaknem ezer orosz katona állomásozik Ukrajnában.

Jay Janzen szerdai közlése szerint a csapatkivonások nyomán csökkent az ukrán hadsereg egységei és az oroszbarát szeparatisták közötti fegyveres incidensek, illetve tüzérségi összecsapások száma.

A NATO üdvözli ezeket a biztató jeleket, és arra ösztönzi a szemben álló feleket, hogy tegyenek újabb erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve azonban, hogy az észak-atlanti szövetség továbbra is nyugtalanítónak tartja az Ukrajna keleti határai mentén állomásozó, nagy létszámú orosz erők ottani jelenlétét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegsírt találtak Donyecknél

A sírhantok fölé egy táblára valaki azt írta: "A putyini hazugság miatt estek el". Tovább olvasom