Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

NATO-parancsnok: kritikus álapotban a szlovák hadsereg

Egy magas rangú NATO-parancsnok szerint kritikus állapotban van a szlovák hadsereg, évekkel le van maradva a korszerűsítésben, s az állami költségvetésből is egyre kevesebb jut a hadsereg fejlesztésére.

Frank Boland, aki gyakorlatilag a NATO parancsnokság harmadik legerősebb embere, pozsonyi látogatása végén felszólította az illetékes szlovák politikusokat, hogy tegyenek lépéseket a helyzet megváltoztatása érdekében - közölte Ivan Rudolf, a szlovák védelmi minisztérium szóvivője vasárnap. "Több pénzre van szükség. Amikor a NATO 2004-ben felvette soraiba Szlovákiát, egyetértettek azzal, hogy a költségvetés két százalékát tegyék ki a védelmi kiadások. Ez később 1,6 százalékra változott, de ez sem volt betartva, s 1,5 százalék lett belőle. Ma a védelmi kiadások a költségvetés egy százaléka körül mozognak, ami nagyon kevés" - állapította meg a NATO Védelmi Tervezési és Hadműveleti Osztálya Haderőtervezési Szekciójának vezetője. Boland szerint a helyzet leginkább azután vált súlyos, hogy 2007-ben az akkori Robert Fico vezette szlovák kormány csökkentette a védelmi kiadásokat, a hadsereg költségvetését.

A NATO-parancsnok ugyanakkor méltatta, hogy a védelmi tárca új vezetése nekifogott egy stratégia elemzés elkészítéséhez, amely megmutatná, hogy a valóságban milyen hadseregre is van szüksége Szlovákiának. "A helyzet kritikus, de hajlandóak vagyunk segíteni önöknek" - jelentette ki Boland.

Elmondta: szlovákiai tapasztalatairól jelentést készít, amelyet a NATO őszi csúcstalálkozóján kellene jóváhagyni a tagállamoknak. A parancsnok úgy fogalmazott, hogy a "jelentés Szlovákia számára kritikus lesz". "Megörököltük a mai állapotot, s igyekszünk megmenteni, amit lehet. Ezért fogtunk neki az átfogó elemzésnek. Nem akarunk szemet hunyni a helyzet felett, s azt mondani, hogy minden rendben, ahogy ezt eddig tették a politikusok és sok tábornok is" - reagált a NATO-parancsnok szavaira Lubomír Galko, szlovák védelmi miniszter. "Az idei költségvetés vitájában is rámutattam arra, hogy nem elég az a pénz, ami a védelemre jut. Így nehezen tudjuk teljesíteni kötelességeinket és kötelezettségvállalásainkat" - szögezte le a miniszter. A közelmúltban Ivan Gasparovic államfő szintén kritikusnak minősítette a szlovák hadsereg helyzetét, s elégtelennek nevezte, hogy fenntartására és fejlesztésére csak a költségvetés egy százaléka jut.

Olvasóink írták

 • 5. fortuna54 2011. február 14. 22:40
  „Elemér.Ott sincs valami kánaán.Csak nem akarsz vissza diszidálni?”
 • 4. elemér 2011. február 13. 22:42
  „Az lehet, de az életszinvoal magasab náluk is.”
 • 3. Pofátlan 2011. február 13. 18:17
  „Hála istennek.”
 • 2. miracle 2011. február 13. 17:43
  „A címből hiányzik egy betű.”
 • 1. blaze 2011. február 13. 16:08
  „Erre mondta Slota, hogy a Magyar Gárda ha átkelne a Dunán, a sapkájával agyoncsapkodná a szlovák hadsereget :D
  Lehet igaza volt :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc felbecsülhetetlen tárgyat loptak el az Egyiptomi Múzeumból

Többek között egy Tutanhamon fáraó idejéből származó szobrot loptak el a kairói Egyiptomi Múzeumból. Tovább olvasom