Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

NATO-csúcs: a rakétapajzsról és az afganisztáni ütemterv betartásáról is döntöttek

A szövetség növeli a hadgyakorlatok és kiképzések számát, kiszélesíti az oktatást és e projektekbe bevonja a partnerországokat is.
12:47 - Kettőről évi ötmillió euróra emelik a balti országok a NATO légtérvédelmi missziójára fordított összeget 2015-től – jelentette be egy hétfői vilniusi közlemény szerint Dalia Grybauskaite litván elnök az észak-atlanti szövetség chicagói csúcstalálkozóján.

A katonai szövetség 2004 óta látja el a lett, a litván és az észt légtér védelmét, mivel a három állam nem rendelkezik saját légierővel. A műveletben a NATO 14 tagországa vesz részt, amelyek vadászrepülői a litvániai Siauliai légi támaszpontjáról felszállva látják el feladatukat.
Februárban a 28 NATO-tagállam úgy döntött, hogy meghosszabbítják a 2014-ig szóló balti légtérvédelmi küldetést.

Korábban:

Az Európa védelmére szánt rakétapajzs első fázisának létrehozásáról, az "okos védelem" bevezetéséről és arról döntöttek vasárnap chicagói csúcstalálkozójukon a NATO-tagállamok vezetői, hogy a francia erők idő előtti hazarendelése ellenére tartják magukat az afganisztáni csapatkivonás eredeti ütemtervéhez.

A bejelentés szerint a védelem működik és alapszinten képes rá, hogy megsemmisítse a bejövő rakétákat. A szövetség ramsteini parancsnoksága alá helyeztek egy Törökországban működő csúcstechnológiás radarrendszert, s ide került az SM-3-as elfogó rakétákkal felszerelt, a Földközi-tengeren állomásozó, Aegis osztályú amerikai fregattok és Lengyelországba és Romániába telepített elfogó vadászgépek irányítása. A rendszer létrehozása négy fázisból áll majd, teljes hadrendbe állítása 2020 körül várható.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár kijelentette: "továbbra is érvényben van" a NATO Oroszországnak szóló meghívása, hogy működjön együtt a rakétavédelem kiépítésében. Irán megnevezése nélkül kijelentette: "valós" fenyegetést kell elhárítani.

NATO-csúcs: a rakétapajzsról és az afganisztáni ütemterv betartásáról is döntöttek. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

"A NATO legfőbb jellemzője továbbra is a kollektív védelem kell, hogy legyen, amelynek egyik fontos eszköze a rakétavédelmi rendszer" - jelentette ki a NATO-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő egyúttal sürgette Macedónia és Montenegró mielőbbi csatlakozását, rámutatva, hogy a szövetség eddigi bővítései sikertörténetnek bizonyultak, ezért az integrációt folytatni kell.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a NATO-n belül fontos szerepe kell, hogy legyen a regionális együttműködéseknek, így a visegrádi négyek (V4) országai - Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia - között. Külön felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy találkozót tartanak a NATO akcióihoz legnagyobb mértékben hozzájáruló tagországok.

A tagállamok úgy döntöttek hogy az "okos védelmet" teszik meg új gondolkodásmódjuk alapjává. "Ez azt jelenti, hogy közös alapba gyűjtjük és megosztjuk kapacitásainkat, prioritásokat tűzünk ki és jobban koordináljuk erőfeszítéseinket" - írta Facebook-oldalán Rasmussen. Az "okos védelem" keretében mintegy 20 projektet hagytak jóvá.

NATO-csúcs: a rakétapajzsról és az afganisztáni ütemterv betartásáról is döntöttek. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A szövetség növeli a hadgyakorlatok és kiképzések számát, kiszélesíti az oktatást és e projektekbe bevonja a partnerországokat is. Ez Rasmussen szerint megerősíti a Líbiában, Afganisztánban és Koszovóban kialakított együttműködést.

"A NATO-nak nem áll szándékában, hogy beavatkozzon Szíriában" - hangoztatta a NATO főtitkára.

"Mint ahogy eddig is áldozatokat hoztunk közös biztonságunkért, egységesek vagyunk eltökéltségünkben, hogy véghezvisszük ezt a küldetést" - jelentette ki Barack Obama a megnyitón. Az amerikai elnök figyelmeztetett, hogy "nehéz napok" várnak még a szövetségre, de megerősítette: a francia erők idei kivonása nem változtat a szövetség ütemtervén, miszerint harcoló alakulatait 2014 végéig vonja majd ki Afganisztánból. Jelenleg mintegy 130 ezer szövetséges és partnerországbeli katona állomásozik Afganisztánban. A NATO-erők 2013 második felétől az afgánoknak adják át a vezetést a harci műveletekben és túlnyomó többségük 2015 elejéig elhagyja az országot.

Guido Westerwelle német külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a "kivonulási verseny" csak a terrorfenyegetést erősítené. Angela Merkel kancellár is kijelentette, hogy Németország "nagyon határozottan" kiáll az "együtt be, együtt ki" elv mellett.

NATO-csúcs: a rakétapajzsról és az afganisztáni ütemterv betartásáról is döntöttek. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az Egyesült Államok afganisztáni szövetségesei és partnerei részéről vasárnapig mintegy 1 milliárd dollárnyi felajánlás érkezett az afgán biztonsági erők 2014 utáni támogatására.

Amerikai becslés szerint az afgán hadsereg és rendőrség fenntartása évi több mint 4,1 milliárd dollárba fog kerülni.

Az ehhez Kabul 500 millió dollárral járul majd hozzá, az amerikai kormány 2,3 milliárd dollár befizetését tervezi, és a koalícióban részt vevő többi országtól pedig 1,3 milliárd dollárnyi hozzájárulást vár. Ausztrália évi 100, Nagy-Britannia 110, Olaszország mintegy 125, Németország pedig 195 millió dollár befizetését ígérte. Franciaország még vár a felajánlással.

Az afgán erőket 2015 végéig 352 ezer főre fogják felduzzasztani, majd később ezt a létszámot takarékosságból a 230 ezer fős, "fenntartható" szintre csökkentik majd.

NATO-csúcs: a rakétapajzsról és az afganisztáni ütemterv betartásáról is döntöttek. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök vasárnap találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel és sürgette, hogy Washington találjon "permanens megoldást" az amerikai dróncsapásokra, illetve hogy tegyen többet annak jóvátétele ügyében, hogy novemberben a NATO egyik légicsapása 24 pakisztáni katona életét oltotta ki. Iszlámábád emiatt lezárta a szövetség előtt az Afganisztánba vezető szárazföldi utánpótlási útvonalakat s megnyitásukról Chicagóban sem született megállapodás.

A tanácskozás idején több ezer tüntető demonstrált a csúcsnak helyt adó konferencia-központ, a McCormick Place előtt. Anarchista jelképeket viselő tiltakozók és a rendőrök között szórványos összetűzések alakultak ki. A demonstrálók közül többtucatnyit őrizetbe vettek, többen megsérültek.

Olvasóink írták

 • 2. elemér 2012. május 24. 15:28
  „Obama igazán adhatott volna egy pofont Orbánnak, és tudta volna hogy miért kapta. Ez a 100 millio forint, mert elég kevés hogy mi Putint a sarokba tartsuk ?”
 • 1. véleményalkotó 2012. május 21. 22:16
  „Kimaradt a cikkből, hogy tegnap a TV híradóban az is elhangzott, hogy Magyarország vállalja, hogy 5 éven keresztül évi 100 millió támogatást vállal befizetni.

  Comment: Javaslom, hogy az első kép aláírása legyen ez:

  Obama: Normális vagy?
  Orbán: Igen. Majd csökkentjük a nyögdíjat azoknak, akik 2-nél kevesebb járulékfizetőt neveltek fel. Ebből
  telni fog rá, legfeljebb Ők majd nem esznek. Ha, ha, ha ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemi erőszak a vád Strauss-Kahn ellen: két prostituáltat hallgattak ki

Az ügyben két belga prostituáltat hallgattak ki a francia hatóságok, egyikük elmondta, hogy 2010.… Tovább olvasom