Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Nápolyi szemétválság: a rendőrség tüntetőkkel csapott össze

Nápolyban hétfőn a rendőrség összecsapott a hetek óta tartó szemétválság miatt tüntető civilekkel. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a kormányfő minisztériumközi válságtanácskozást hívott össze Rómában a nápolyi szemét miatt.
A dél-olaszországi Nápoly környékén tiltakozók úttorlaszokat emeltek, szeméthegyeket gyújtottak fel. A válságot az okozta, hogy illegális szemétlerakások miatt a hatóságok lezártak több szeméttelepet, emiatt hegyekben áll a hulladék. Erre elrendelték egy 11 éve egészségügyi okokból bezáratott szeméttelep megnyitását, ennek a környékén viszont azért tiltakoznak a lakók, hogy megint veszélyes szemetet rakjanak le a közelükben.

A hétfői incidensben néhány tiltakozó könnyebb sérülést szenvedett a gumibotozó rendőröktől. Van olyan hely, ahol a katonaságot is bevetették vasárnap éjjel a szemét eltakarítására. Becslések szerint Nápolyban és környékén 100 ezer tonna szemét gyűlt fel. Sok helyen a lakók felgyújtják a hulladékot, ami mérgező füsttel jár. Romano Prodi kormányfő hétfőre válságtanácskozást hívott össze a nápolyi szemétügy miatt, többek között a környezetvédelmi, a belügy- és a védelmi miniszter részvételével.

Nápoly környékén 1994 óta rendszeresen hirdetnek a hatóságok rendkívüli helyzetet a szemét miatt. A problémát súlyosbította a helyi maffia, a Camorra, amely illegális hulladék lerakásával is foglalkozik.

Az Európai Unió tavaly júniusban jogsértési eljárást kezdett Róma ellen a dél-olaszországi szemétkérdés miatt. Az eljárás keretében Olaszországnak be kell számolnia, milyen közegészség-védelmi és környezetvédelmi intézkedéseket tett a déli országrészben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két NATO-katonát megöltek Afganisztánban

Afganisztánban megölték a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erők (ISAF) két katonáját,… Tovább olvasom