Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Napok óta esik a hó Moszkvában

Moszkvában és környékén a meteorológusok számításai szerint szombaton és vasárnap a fehér csapadékból 12 centiméternyi hullott, ami a 42 centiméteres januári átlag több mint a negyedének felel meg.
A moszkvai városi szolgáltatók az elmúlt 24 órában 351 ezer köbméter, a tél eleje óta 13 millió köbméter havat hordtak ki a városból - közölte a polgármester helyettese, Igor Pergamenscsik hétfőn.

Az orosz fővárosban a hókotrók nagy buckákba kotorják a havat, az utak szélére, majd e buckákat futószalagokkal dömperekre rakják és kiviszik a városból, részben a folyóhoz és a csatornákhoz.

Olvadásról szó sincs. A múlt heti mínusz 15 Celsius-fokról ugyan egészen mínusz 6-8 fokig "melegedett fel" a levegő, de hétfő éjszakára újra mínusz 19-20 fokot jeleztek.

Mindez azzal is jár, hogy a balesetek megelőzése érdekében hosszabb szünet után a járdákra is újra reagenseket szórnak. Az úttesteken az autók széttapossák a havat, de a járdákon az emberek jégbordákon bukdácsolnak.

További következmény, hogy a hagyományosan nagyon lapos hajlásszögű tetőkről intenzívebben kell takarítani a havat, és megnő a hatalmas jégcsapok kialakulásának és lehullásának veszélye. Az orosz városokban, így Moszkvában is minden évben több embert megölnek a tetőkről lecsúszó hótömegek és a lehulló jégcsapok, gyakoriak a tetőket takarító, túlnyomórészt mindenféle biztosító berendezés nélkül dolgozó munkások balesetei is.

A sok hó következménye az is, hogy egyre jobban bedugulnak a főváros amúgy is mindig zsúfolt útjai. Lelassul a forgalom, az összekotort hóbuckák nem egy helyen két, sőt három forgalmi sávot is elfoglalnak.
Az orosz infrastruktúra siralmas állapota miatt ilyenkor sok helyen tönkremennek a hőközpontok kazánjai, ezrek maradnak napokra fűtés nélkül, gyakran leszakadnak az elektromos vezetékek.

Az idei tél újdonsága, hogy számos hővezeték robbant fel, súlyos égési sebeket okozva az éppen arra járóknak főleg Szentpéterváron és Jekatyerinburgban. Szentpéterváron hétfőn egy ilyen felrobbant vezeték annyira alámosta a talajt, hogy fontolóra vették a környező házak kiürítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros postaládáikat féltik a britek

Aggódnak a királyi posta híressé vált piros postaládáiért a britek a posta tervezett privatizálása… Tovább olvasom