Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Napi hét órát játszott számítógépen a norvég tömeggyilkos

Három hónapon keresztül naponta csaknem hét órát töltött internetes szerepjátékkal a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik.
Három hónapon keresztül naponta csaknem hét órát töltött internetes szerepjátékkal a 77 ember meggyilkolásával vádolt Anders Behring Breivik.

Az oslói ügyészség szerint Breivik naponta átlagosan 6 órát és 50 percet töltött a World of Warcraft nevű sokszereplős internetes szerepjátékkal 2010 novembere és 2011 februárja között, mielőtt nekilátott megtervezni az oslói robbantást és a mészárlást Utoya szigetén.

Az oslói bíróságon egy tanú elmondta: akkoriban időnként előfordult, hogy naponta 16 órán át játszott a World of Warcrafttel, és valószínűleg Breivik is ezt tehette. A rendőrség adatai szerint a tömeggyilkos az "Andersnordic" és a "Conservatism" beceneveket használta a játékban.

A vád képviselője többször próbálta faggatni Breiviket a gyilkosságokat megelőző játszási szokásairól, de a 33 éves vádlott vonakodott válaszolni ezekre a kérdésekre. "A World of Warcraftnek semmi köze július 22-hez. Az ügyészség csak nevetségessé akar tenni" - mondta a bíróságon Breivik.

Svein Holden ügyész a meghallgatás utáni sajtótájékoztatón elmondta, anélkül, hogy a játékot okolná, az volt a célja, hogy rávilágítson a Breivik vallomásaiban lévő ellentmondásokra és a vádlott elmeállapotára. Holden szerint ugyanis Breivik azt vallotta, hogy 2006 és 2008 között szinte szünet nélkül játszott a World of Warcrafttel. Máskor viszont azt állította: 2007-ben szinte minden idejét lekötötte, hogy megírja nagyjából 1500 oldalas ideológiai nyilatkozatát, amelynek a 2083: Európai Függetlenségi Nyilatkozat címet adta.

Anders Behring Breivik nem tagadja, hogy megölt 77 embert, de nem tartja bűnösnek magát. Azt mondja, azért gyilkolt, hogy megvédje Norvégiát az iszlám befolyásától, a bevándorlóktól és a multikulturalizmustól.Olvasóink írták

 • 7. bojtár 2012. június 07. 11:29
  „a bíró meg passziánszozott és?”
 • 6. jewel 2012. június 07. 10:59
  „Az egésszel annyi a probléma, hogy egyre több lesz az ilyen "divatgyilkos". Az ilyen ember csak így képes kiemelkedni a szürkeségből és Andy Warhol óta tudjuk mi a helyzet a hírnévvel... Médiafelhajtás (nemcsak 15 percig!), húszévnyi luxusbörtön, elvakult mintakövetők, akik ott sétálnak közöttünk és ki tudja mikor szakad el náluk a cérna. Rengeteg az érzelmileg labilis, potenciális killer, sajnos lehetetlen kiszűrni, hogy hol csap le legközelebb egy ilyen vadbarom. Egy biztos szerintem: aki ilyet tesz, teljesen mindegy, hogy elmebeteg vagy sem: a konklúzió, hogy nincs szüksége rá a világnak, felesleges minden egyes kérdés, ami a védelmében hangzana el. Egy valamiért érdemes talán vele foglalkozni: a társadalomtudósoknak lehet tanulság, hogy miért és hogyan válik szörnyeteggé egy ember. Ennyi. Ítéletem: halál.”
 • 5. Tumbanu 2012. június 07. 09:27
  „erről az jut eszembe, hogy amcsiknál van olyan keresztény hitgyülekezet, hogy édesanyák a rock és a számítógépes játékok ellen. mert hogy ezek teszik tönkre a világot. és a templomba ülnek anyuci kezét fogva 35 éves pápaszemes, pattanásos, horgolt kardigános "fiúk". :D ...mert az aztán marha normális. amúgy meg a legbrutálisabb gátlástalan gyilkosok mind abban a korban éltek, amikor nem volt sem tv, sem rádió, sem pc, sem rock, sem semmi. na erre tessék gombot varrni anyukák, ügyészek, ügyvédek és a többi vészmadár.”
 • 4. ekkenekepen 2012. június 07. 09:05
  „és most ennek a tömény baromság cikknek mégis milyen konzekvenciát kéne mondania? potenciális tömeggyilkosok rohangálnak körülöttünk, vagy Grimm egy elmebeteg volt mert fantáziavilágban élt az is, vagy mégis mi a f@sz?!”
 • 3. pozdorja 2012. június 07. 08:19
  „Bírom amikor "valakik" megpróbálják bizonyítani hogy egy számítógépes játék lehet a hibás. Naponta 7 óra mondjuk nekem soknak tűnik, de nem tartom valószínűnek hogy emiatt kattant be.”
 • 2. Tumbanu 2012. június 07. 08:11
  „én is játszom a wowwal napi szinten mégsem ölök meg senkit. okolni persze mindent lehet, csak a lényegről vegyük le a fókuszt. de szerintem ha a srác szerette a feketekávét, akkor TILTSUK BE!!!”
 • 1. Goldmund 2012. június 07. 08:07
  „"Az oslói bíróságon egy tanú elmondta: akkoriban időnként előfordult, hogy naponta 16 órán át játszott a World of Warcrafttel, és valószínűleg Breivik is ezt tehette."

  Az említett tanú mégsem lett tömeggyilkos, míg Breivik igen.
  Ez is bizonyítja, hogy a játékszenvedélynek semmi köze nem volt a tettéhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc ejtőernyős halt meg a szibériai erdőtűzben

Kilenc ejtőernyős tűzoltó vesztette életét szerdán az oroszországi Tuva autonóm köztársaságban… Tovább olvasom