Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Napi 200 millió euró kárt is okozhat a német vasutas sztrájk

Ellentmondásos nyilatkozatokkal bombázza a német sajtót hétfőn a mozdonyvezetők ágazati szakszervezete, a GDL. Manfred Schell a törpe-szakszervezet irányítója a Süddeutsche Zeitungnak arról beszélt, hogy ezen a héten még nem bénítják meg az NSZK tehervonat közlekedését. A GDL hétfőn délben cáfolta Schell állítását, így akár már kedden sztrájkba léphetnek a több bért és rövidebb munkaidőt követelő vasutasok.
Egyre csökken Németországban a lakosság körében a sztrájkkal fenyegetőző legkisebb vasutas érdekvédelmi szervezet, a GDL támogatottsága. Az ősszel már háromszor bénították meg az S-Bahn- és regionális közlekedést a 31 százalékos béremelést és jobb munkakörülményeket követelő mozdonyvezetők.

Mivel november elején a chemnitzi munkaügyi bíróság - korrigálva korábbi döntését - úgy határozott, hogy a GDL a távolsági és teherforgalomra is kiterjesztheti a sztrájkot, az újabb munkabeszüntetés már komoly nemzetgazdasági kárt fog okozni az Európai Unió legerősebb gazdasági hatalmának. Wolfgang Tiefensee szövetségi közlekedési miniszter tárgyalásos megoldást sürget.

A Deutsche Bahn AG makacsul ragaszkodik korábbi ajánlatához, vagyis hogy a vasutasok egyszeri 2 ezer eurós kifizetésben részesülnek, s bérük maximum 10 százalékkal emelkedhet. A GDL elutasítja az "alamizsnát".

Szakértők szerint a mozodonyvezetők újabb - immáron negyedik - sztrájkja napi 100-200 millió eurós kárt okozhat az NSZK-nak, ahol az áruszállítás 17 százaléka történik sínen. A környezetvédők pedig a megnövekedő autó- és kamionforgalom veszélyeit hangsúlyozzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönlázadás Argentínában 29 halottal

Legkevesebb 29 halottja és 20 sérültje van egy börtönlázadásnak Argentína északi részén - közölte… Tovább olvasom