Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Nagy-Britannia és Belgium is bekapcsolódik az Iszlám Államot célzó légi hadműveletekbe

A brit királyi légierő rövid időn belül, akár már a hétvégén megkezdheti az Iszlám Állam elleni támadásokat. A belga gépek leghamarabb szombaton mehetnek bevetésre, ők egyelőre egy hónapra csatlakoznak.
Többórás vita után, nagy többséggel jóváhagyta a brit parlament pénteken Nagy-Britannia bekapcsolódását az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihádista milícia iraki állásai elleni légi hadműveletekbe.

A londoni alsóház péntek esti szavazásán 524 képviselő voksolt a brit részvétel mellett; 43-an elvetették a konzervatív-liberális kormánykoalíció indítványát. A kormányzati beterjesztést hivatalosan az ellenzéki Munkáspárt is támogatta, bár kéttucatnyi Labour-képviselő az indítvány ellen szavazott.

A parlamenti jóváhagyás azt jelenti, hogy a brit királyi légierő (RAF) rövid időn belül - akár már a hétvégén - megkezdheti az Iszlám Állam elleni támadásokat iraki területen.

A felhatalmazás szíriai bevetésekre nem terjed ki.

Az RAF hat Tornado típusú harci repülőgépe állomásozik Cipruson; valószínűleg ez az egység fog bekapcsolódni elsőként az iraki légi hadműveletekbe.

David Cameron miniszterelnök a kormány indítványát beterjesztő felszólalásában hangsúlyozta: a hadműveletek "nem is hónapokig, hanem évekig tartanak" majd, és Nagy-Britanniának fel kell készülnie e hosszú távú kötelezettségvállalásra.

A brit miniszterelnök szerint az Iszlám Állam olyan terrorszervezet, amilyennel a világnak még nem akadt dolga. A csoport brutalitása "megdöbbentő": a lefejezések mellett keresztre feszítések, a foglyok szemének kivájása, a fegyverként használt nemi erőszak és gyermekek lemészárlása is a módszerei között szerepel - hangsúlyozta.

Cameron az Iszlám Államot "pszichopata terroristák gyülekezetének" nevezte.

A brit kormány előző nap állította össze az alsóház elé terjesztett indítványát a brit légierő bekapcsolódásáról az Iszlám Állam iraki állásai elleni hadműveletekbe. Az iraki kormány hivatalosan kérte a bekapcsolódásukat.

Belgium is csatlakozik az iraki légi hadjárathoz, egyelőre egy hónapraA belga képviselőház elsöprő többséggel megszavazta pénteken, hogy egy hónap időtartamra felhatalmazást ad a légierőnek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni légi hadjáratban való részvételre, de csak iraki területen.

A belga katonai kontingens 120 fős lesz, benne hat harci repülőgéppel, nyolc pilótával, kisegítő személyzettel és a védelmüket biztosító katonákkal. Pieter De Crem védelmi miniszter közölte, hogy az F-16 típusú többfunkciós harci repülőgépek Jordániában fognak állomásozni.

A gépek - amelyeket már a parlamenti szavazás előtt útnak indítottak - Görögországban töltik a péntek éjszakát, és így leghamarabb szombaton mehetnek bevetésre. A kisegítőket és katonákat egy C-130-as katonai szállító repülőgép viszi Jordániába.

A parlamenti vita a kérdésről több mint 30 órán át tartott. A döntést nagy többséggel hozták meg: 114-en szavaztak az indítványra és csak ketten ellene (tízen tartózkodtak). A kormány már szerdán kifejezésre juttatta készségét az ország részvételre a hadjáratban. Szárazföldi csapatok bevetését a kormány és a parlament is kizárta a lehetőségek közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz miatt megbénult a Chicago környéki légiközlekedés

A légiirányító központban történt tűzeset miatt bénult meg a közlekdés Chicago mindkét repülőterén.… Tovább olvasom