Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Nagy-Britannia csapaterősítést küld Afganisztánba

Nagy-Britannia ötszáz fős katonai erősítést küld Afganisztánba, de csak abban az esetben, ha bizonyos alapfeltételek teljesülnek - közölte szerdán Gordon Brown brit kormányfő, aki a feltételek között említette a NATO-szövetségesek nagyobb szerepvállalását.
Brown a londoni parlament alsóházában bejelentette: a tervezett erősítéssel 9500-ra nőne az Afganisztánban állomásozó brit kontingens létszáma.

Közölte ugyanakkor azt is: a brit csapaterősítést a kormány csak akkor hagyja végleg jóvá, ha sikerül biztosítani a friss kontingens rendelkezésére álló megfelelő hadifelszerelést, és ha a többi NATO-szövetséges is "méltányos részt vállal" az afganisztáni hadműveletekben, egyebek mellett több katona kivezénylésével.

A brit kormányfő nem részletezte, hogy mely országoktól várja afganisztáni katonai szerepvállalásuk növelését. A brit csapaterősítés feltételei között említette azonban az afganisztáni kormányerők létszámának jelentős növelését a déli Hilmend tartományban, ahol a brit hadsereg a legvéresebb harcokat vívja a tálib lázadókkal.
A konfliktus kezdete óta 221 brit katona esett el Afganisztánban, közülük 84 az idén. Afganisztánban már több brit katona vesztette életét, mint Irakban: az idén áprilisban lezárult iraki brit hadműveletek során 179 brit katona halt meg.

A brit hadsereg a II. világháború óta egyazon hadszíntéren csak egyszer szenvedett az afganisztáninál súlyosabb veszteségeket: 1982-ben, a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 74 napos háborúban 255 brit esett el.

Brown szerdai alsóházi nyilatkozata előtt felolvasta annak a 37 katonának a nevét, akik a parlament júliusban kezdődött nyári szünete alatt haltak meg Afganisztánban.

Az afganisztáni brit katonai szerepvállalás kormányzati tervezését nemrég súlyos bírálatokkal illette a londoni parlament külügyi bizottsága. Az összpárti testület augusztusban kiadott 321 oldalas jelentése azt állapította meg, hogy a brit kormány "még egyértelmű iránymutatást sem adott" a hadseregnek, a vezetői szinteken elvégzett tervezés "irreális", az illetékes minisztériumok közötti egyeztetés színvonala pedig "gyenge".
Az afganisztáni NATO-hadműveleteket független londoni elemzők sem minősítik sikeresnek.

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) - az egyik vezető londoni hadászati kutatóműhely - a világ katonai-biztonsági helyzetéről múlt hónapban kiadott éves jelentésében azt írta, hogy az afganisztáni konfliktus eddigi nyolc éve után sincs semmiféle tényleges jele tartós előrelépésnek a nemzetközi stabilizációs erőfeszítések egyetlen területén sem.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. október 15. 06:20
    „Nocsak már egyedül szégyenlik a gyarmatosítást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hótakaró Szlovákiában

A rendőrség felhívta a gépkocsivezetők figyelmét, csak téli gumival, a hegyvidékeken hólánccal… Tovább olvasom