Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Náci jelkép viselése miatt három magyar fiatalt állított elő a rendőrség Kassán

Tiltott önkényuralmi jelkép viseléséért három miskolci középiskolást állított elő a rendőrség Kassán azt követően, hogy a felvidéki városban hétfőn felavatták Esterházy János mellszobrát, egyiküket elengedték, társaik meghallgatása még tart, ők még nem hagyták el Szlovákiát - mondta Szerencsés János, Magyarország kassai főkonzulja kedden az MTI-nek.
Egy miskolci középiskola - az MTI értesülései szerint a Kós Károly Szakközépiskola - diákjai kiránduláson vettek részt Szlovákiában, elmentek a szlovákiai magyarság egykori politikai vezetője, Esterházy János mellszobrának avatására is a Csáky-Dessewffy palota udvarára, amely a kassai Major család tulajdonában van. Az avatást követően Kassa egyik utcáján igazoltatta a rendőrség a középiskola három tanulóját, miután olyan ruházatot viseltek, amelyen feltételezésük szerint náci, neonáci jelkép volt - mondta Szerencsés János.

Közlése szerint az egyik tanulót még hétfőn szabadlábra helyezték, két másik társát azonban a rendőrség még bent tartja, ügyük kivizsgálása tart - pontosította korábbi közlését a főkonzul, miután a rendőrség vezetőivel tárgyalt a fiatalokról.

A kassai Esterházy János emlékünnepséget egyébként szlovák szélsőségesek egy csoportja szlovák zászlót lobogtatva bekiabálással és énekléssel zavarta meg. Peter Kalmus kassai képzőművész megpróbálta toalettpapírba csomagolni a mellszobrot, amit a részvevők megakadályoztak. Kalmus a dulakodás közben a földre esett, de semmi baja nem történt. A kassai Esterházy-mellszobor felállítása ellen a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ismételten tiltakozott, míg Richard Rasi, a város főpolgármestere egyet nem értését fejezte ki.

"Az SNS elnöksége már felszólította a szlovák kormányt és a külügyminisztériumot, hogy határozottan foglaljon állást Magyarország eme provokációjával kapcsolatban, mivel a mi területünkön kerül leleplezésre annak az Esterházynak a mellszobra, aki együttműködött Szlovákia elárulójával, Horthyval, támogatta a bécsi döntést, és jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kassa városa Horthy ölébe hulljon" - olvasható Ján Slota pártelnök hétfői nyilatkozatában.

A Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének hivatalos állásfoglalása szerint nem felel meg a valóságnak, hogy Esterházy János bosszú áldozatául esett és a háború utáni elítélése törvénytelen volt.

"Esterházy mint kisebbségi politikus az I. Csehszlovák Köztársaság idején tartósan a csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése szétverésén munkálkodott. E cél érdekében nem csak a budapesti kormánnyal, de a náci németekkel is hírszerzői együttműködést folytatott" - áll a dokumentumban.

Olvasóink írták

 • 11. Pofátlan 2011. március 18. 19:45
  „Szlovákia. Ha a népszámláláskor mindenki annak vallná magát, ami, akkor így alakulna a népesség: cigány 20%, magyar 15%, ruszin 10%, cseh, lengyel 5%, szlovák 50%.
  De mivel sokan szlováknak vallják magukat, ezért megközelíti a 90%-ot a szlovákság aránya a népszámláson.
  Szlovákia a népek börtöne, és ezt tudják a szlovákok is.
  Földjüket, címerüket, himnuszukat tőlünk lopták, zászlójukat az oroszoktól, nyelvüket a csehektől, történelmük nincs, ezért alapvető náluk a sovinizmus.”
 • 10. pirosász 2011. március 16. 11:20
  „Emberek! Ez már európa?”
 • 9. Slowflash 2011. március 16. 10:59
  „7. bakke 2011.03.16. 07:12

  Egyetértek, de a múltunkat nem szabad feledni, sőt kutatni kell. Az identitás igenis fontos. Lásd, pont a szlovákok a legkényesebbek erre, ami nem véletlen.
  De még egyszer hangsúlyozom, hogy egyetértek, tovább kell lépni, és törekedni kell a kompromisszumokra.”
 • 8. Maori 2011. március 16. 07:50
  „bakke!
  Azért kinlódnak a múlton, mert fingjuk sincs a jövőhöz!”
 • 7. bakke 2011. március 16. 07:12
  „meir, blaze, kotász
  Már megint a múlttal foglalkoztok, ahelyett hogy a jelennel törődnétek. El kell fogadni ami történt, ezekkel az akciókkal csak egymást gerjesztik a felek, egymásnak ugratnak szlovákot és magyart, sajnos ami a legrosszabb hogy magyar és magyar között is fokozódik a feszültség.
  Aki a múltban ragad, és ezen kesereg, az vesztes marad, vesztes lesz. Sajnos történt ami történt, ezen nem tudunk változtatni. Fáj és szomorú a történelmünk, de el kell fogadni és inkább építeni az országunkat nem pedig háborúzni és egymásnak ugrasztani feleket. Ha nem dolgozunk ÖSSZEFOGVA azon, hogy Magyarország a béke szigete legyen, örök vesztesek leszünk, csak magunknak ártva.”
 • 6. CsabaKiraly 2011. március 16. 06:43
  „Aki mas orszag torvenyet megszegi dutyiba veluk. Az meg csak hagyjan ha itthon "flancolnak" de mas hazajaban ilyet tenni meg nagobb utalattal lesznek irantunk. Itt ne szamitson a kis-koru vedelem. Most tanuljak meg hogy mivel jar a vetseg.”
 • 5. meir 2011. március 16. 05:47
  „drkotasz!!
  <moderálva> tobb kozom van hozza mint neked volt valah!!”
 • 4. sivatag66 2011. március 16. 03:58
  „Az angol herceget (bocs,hogy nem tudom melyik) ,miért vonták felelősségre ??????????????????????????”
 • 3. drKotász 2011. március 16. 01:53
  „2. meir Az meg mérőhelyesebb hogy olyanba szólsz bele amihez semmi közöd.”
 • 2. meir 2011. március 15. 23:41
  „1-es/Blaze!!
  az is rohejes,hogy a Benes dekretumok idelyen NEM obegattatok igy,amikor is a Magyarok es a Szlovakok nepesseget cserebereltek!!!”
 • 1. blaze 2011. március 15. 17:33
  „csehszlovák állam és annak demokratikus berendezkedése

  Ez teljesen röhejes. Az meg pláne hogy a szlovákok saját maguk bomlasztották szét Csehszlovákiát és Eszterházyt bűnösnek tartják a Csehszlovák bábállam egysége elleni szervezkedéssel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OECD: súlyos a helyzet a Fukusima-1 atomerőműben

A kedden felrobbant 2. reaktor problémáit nem ismerik eléggé a szakemberek. Tovább olvasom